Špičky zpět

Piškot
vejce2 kshladká špaldová mouka60-80 gpanela či jiné sladidlo40 g
sůl1 šptka
Krém
kokosové mléko1 plechovkahořká čokoláda na vaření100-150 gsladidlo dle chuti1 špteka
kakao1-2 lžíce
Zdobení
vysokoprocentní čokoláda1-2 kskokosový olej1 lžíce
vejce 2 ks, hladká špaldová mouka 60-80 g, panela či jiné sladidlo 40 g, sůl 1 šptka, kokosové mléko 1 plechovka, hořká čokoláda na vaření 100-150 g, sladidlo dle chuti 1 špteka, kakao 1-2 lžíce, vysokoprocentní čokoláda 1-2 ks, kokosový olej 1 lžíce

Příprava

Potřebovala jsem nějaký rychlý zákusek pro toho našeho mladého pána, šli jsme na návštěvu, kde byla spousta sladkých lákadel a nic co by mohl neb všude je mléko, smetana či jiné mléčné složky, a tak jsem rychle improvizovala. Tento krém je sázka na jistotu je nejen rychlý, ale strašně jedlý. Každopádně dle vašich možností jsem uvedla ještě další dvě možné varianty krému, které mám vyzkoušené a budou hezky držet. Tato varianta je pro děti, likér bude možné klidně přidat, ale pro abkm si jej budete muset případně vyrobit. Myslím, že nemusím říkat jaká byla odezva malého i nám moc špičky chutnaly o proti kupovaným je ten krém prostě luxusní.

Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotu, žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.

Vzniklé těsto můžeme stříkat na plech s pomocí sáčku a nebo si můžeme vzít formu na mini muffiny, tu jsem si pořídila já a je na to skvělá. Těsta jen necelou čtvrtku, vychází mi to polévková lžíce na jeden muffin piškot. Když máme hotovo dáme piškoty upéct, pekla jsem na 180°C přibližně 15 minut.

Piškoty necháme vychladnout já jich měla o něco víc než bylo na špičky třeba, a tak jsem jich ještě pár na plech udělala jen tak.

Pustíme se do přípravy krému, který jsem připravovala já. Kokosové mléko v plechu dáme na 30 minut do mrazáku, v létě max 45 minut. Případně lze nechat 24 hodin v lednici předem nachladit.

Připravené nachlazené mléko otevřeme, vyndáme tuhý podíl do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a na plné otáčky našleháme, během šlehání můžeme přidat kakaový prášek či sladidlo, pokud bychom měli potřebu, Když máme našleháno zašleháme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu na vaření za stálého šlehání přiléváme. Našlehaný krém vložíme do lednice vychladit ideálně na 1-2 hodiny, aby se s ním hezky zdobilo.

Když máme piškoty vychladlé, vezmeme si zdobící sáček, krém z lednice a pustíme se do zdobení. Snažte se krém rukama příliš neohřát, zdobte svižně od hran nahoru na střed, pokud budete plnit, vršek si nechte otevřený, naplňte a uzavřete. Když máme nazdobeno stačí již jen namočit opět do vychladlé čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, pro lepší práci s čokoládou doporučuji přidat lžíci kokosového oleje, máčet s protočením ruky pěkně dokola. No a již jen stačí vložit do lednice  nechat čokoládu ztuhnout, těžké to čekání.

Další krémy zde: Harlekýn (rovněž bezlepek a vegan verze) a krém z ořechového dortu


Pak už jen vychutnat tu dobrotu, kdo dřív, přeji dobrou chuť a příjemné mlsání

2019-02-14 Dezerty

Poznámka

Poznámka: množství mouky je orientační, vždy mám jinak velká domácí vejce, tudíž množství mouky upravuji tak, aby těsto před přidáním bílků bylo hutné. Určitě není problém si krém nechat světlý pro variantu indiánků. Další odkazy na krémy níže. Slaďte dle chuti a sladidla, které vám vyhovuje.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptostatní
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI