Ingredience: | |||||
vejce | 5 ks | polohrubá mouka | 280 g | moučkový cukr | 200 g |
vanilkový cukr | 1 sáček | plnotučné mléko | 200 ml | máslo | 180 g |
prášek do pečiva | 1 sáček | citronová kůra | 3 lžičky | rozinky | hrst |
mandle | hrst | kakao | 1 lžíce |
Bábovku zná snad každý a snad každý ji naprosto miluje. Popravdě ani neznám nikoho, kdo by si jí u babiček nebo maminek s radostí nenacpal plnou pusu.
Náš recept na staročeskou bábovku se dědí, stejně jako na spoustu dalších klasicky českých sladkostí :))
Vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, postupně polohrubou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek a opatrně mléko. Vyšleháme sníh z bílků ze všech vajec a přidáme do směsi. Mícháme velice lehce a opatrně. Nakonec přihodíme rozinky s mandlemi a znovu zamícháme.
Předehřejeme si troubu na 160°C. Vymažeme si velkou formu na bábovku a vysypeme hrubou moukou. Nedoporučovala bych to dělat jinak....potom už mi to nepřipadá dost staročeské :D Oddělíme cca 1/3 nebo 1/4 od těsta.
Do menší části přidáme kakao a pečlivě rozmícháme. Polovinu bílého těsta vlijeme do formy. Následně opatrně vlijeme a rozmístíme kakaové těsto. (Kdo by chtěl více barevné, může to udělat na několikrát a častěji vystřídat kombinaci černého a bílého těsta.) Dolijeme zbytek bílého těsta a vložíme do trouby. Pečeme cca hodinu. Jestli je ovšem skutečně pečená poznáme buď tak, že je odpařená od okrajů formy nebo tak, že zapíchneme špejli.
Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout a hned potom opatrně vyklopíme z formy a rovnoměrně pocukrujeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI