Šťavnatý pomerančový koláč zpět

Korpus:
máslo200 gtřtinový cukr200 gvejce3 ks
bio vanilkový cukr (s opravdovou vanilkou)20 gnamleté mandle200 gkukuřičná mouka na přípravu poletny/hrubá polenta (ne instantní)100 g
kůra ze 2 pomerančů bezlepkový kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
Sirup:
vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů třtinový cukr120 g
Krém:
zakysaná smetana200 gnasekané pistácie dle potřeby
máslo 200 g, třtinový cukr 200 g, vejce 3 ks, bio vanilkový cukr (s opravdovou vanilkou) 20 g, namleté mandle 200 g, kukuřičná mouka na přípravu poletny/hrubá polenta (ne instantní) 100 g, kůra ze 2 pomerančů , bezlepkový kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů , třtinový cukr 120 g, zakysaná smetana 200 g, nasekané pistácie dle potřeby

Příprava

Léto se nám blíží a pokud už začínáte trávit večery s přáteli či s rodinou venku u grilu, možná přemýšlíte, co připravit za dezert. V tomto krásném počasí už to chce něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveňsladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový

Příprava je opět hrozně jednoduchá a rychlá, ale doporučuji jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý. Pokud máte rádi méně sladké dezerty, uberte třtinový cukr, klidně o 50 – 100 g.

Korpus:

1. Troubu rozehřejte na 160 stupňů.

2. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.

3. Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřící prášek. Přídejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu.

4. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.

5. Formu vyložte pečícím papírem, vlijte do ni těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.

6. Po upečení nechte vychladnout.

Sirup:

1. Cukr vysypte na pánev a zalijte jej pomerančovou šťávou.

2. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut, Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.

3. Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečící papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).

4. Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.

Krém:

1. Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.

2. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte jej vychlazený, aby byl správně osvěžující.)

Tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).

2015-05-11 Dezerty

Poznámka

Ingredience na průměr dortové formy 26 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI