Ingredience: | |||||
rýže s vysokým obsahem škrobu | 1 šálek | bílý nebo palmový cukr | 3 lžíce | kokosové mléko | 1 šálek |
sůl | 1 lžička |
K loňským vánocům jsem dostala dárek o kterém jsem dlouho snila a to kurz vaření v kuchařské škole Silom v thajském Bangkoku. Konečně jsem si mohla na vlastní kůži ověřit, jak se dělá to pravé Green Curry, Pad Thai, Tom Yum a také pověstná Sticky Rice. Včera večer jsem si na to, při pohledu na krásné zralé mango, zase vzpomněla. Proto jsem se rozhodla tu lepkavou rýži opět uvařit.
Množství rýže a soli je jenom orientační. Jedna chuť podporuje druhou a nebojte se je míchat. Jak říkal náš thajský šéfkuchař " more and more and more sugar and more salt" prostě víc a víc a víc cukru a soli.
Rýži nechte minimálně přes noc namočenou ve vodě. Na druhý den vařte namočenou rýži v parním hrnci. Záleží na síle hrnce, mě to trvá přibližně 30 min. Rýže nesmí být rozvařená, musí být lehce na skus.
V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko, přidejte do něj cukr a osolte tak aby jste cítili obě chuti. Postupně přilévejte do rýže a nechte postupně vsáknout. Sticky rice nesmí být řídká, ale nesmí se drolit. Já říkám, že by měla mít konzistenci tmelu na okna. Měla by být příjemně sladká a přitom slaná. Můžete ji jíst jak teplou, tak vychlazenou a podávejte s čerstvým ovocem, ideálně s mangem.
Pokud nemáte přímo rýži na sticky rice (koupíte v asijských obchodech a tržnicích) můžete použít rýži kulatozrnnou, která se používá na rizoto.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI