Ingredience na těsto: | |||||
hladká mouka | 420 g | sůl | 1 špetka | máslo | 125 g |
sádlo | 125 g | žloutky | 2 ks | voda | 10 lžic |
ocet | 2 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
celá jablka | 10-12 ks | vanilkový cukr | 1 ks | skořicový cukr | 1 ks |
rozinky | 1 hrst | rum | 1 panák | sekané vlašské ořechy | 1 hrst |
strouhanka | 150 g | máslo | 2 lžíce | ||
Na potření: | |||||
rozpuštěné máslo | 1 kousek | rum | 1 lžíce |
Tento štrůdl si zamilujete. je jemný, vláčný, voní ořechy, skořicí a rumem.
Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout.
Může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc.
Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.
Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek.
Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka.
Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.
Upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Pečeme na 180 st. a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Dobrou chuť!
Strouhanku s dvěma lžícemi másla opražíme a necháme vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI