Strašidelné sušenky zpět

Ingredience:
hladká mouka220 gcukr moučka80 gčerné kakao30 g
sůl1 špetkastudené máslo125 gžloutek1 ks
bílá čokoláda1 ksmarcipán1 ksčerné potravinářské barvivo1 balení
hladká mouka 220 g, cukr moučka 80 g, černé kakao 30 g, sůl 1 špetka, studené máslo 125 g, žloutek 1 ks, bílá čokoláda 1 ks, marcipán 1 ks, černé potravinářské barvivo 1 balení

Příprava

Je úplně jedno, jestli Halloween slavíte nebo ne. Já si myslím, že trochu té radosti a veselí si teď zasloužíme všichni a tohle je skvělá příležitost. Já si užila pečení a děti měly radost, když na ně ráno čekali mumie a pavouci. Další možnost je užít si pečení a zdobení společně s dětmi (no, já na to většinou úplně nemám nervy). Zdobení sušenek jsem zvolila ultra jednoduché, aby to doma zvládl opravdu každý. Bílá poleva je z rozpuštěné čokolády. Černé kakao i marcipán/fondán seženete v každém větším supermarketu, stejně tak i černé barvivo. Pokud se dobře pamatuju, černě obarvený fondán prodávají třeba v Tescu. 

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 4 mm vysoký, vykrajujeme větší a menší kolečka a pečeme zhruba 10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Čokoládu opatrně rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, přelijeme do sáčku s ustřiženou špičkou a sušenky podle fantazie ozdobíme. 

Očička vymodelujeme z marcipánu/fondánu (kousek bílého obarvíme černým barvivem, teoreticky by to mohlo jít i černým kakaem), větší bílou a menší černou kuličku připlácneme na sebe, případně slepíme kapkou vody. 

Tip: Očička můžete vyrobit i z rozpuštěné bílé a tmavé čokolády. Na pečící papír kápněte větší kapku bílé čokolády a po zaschnutí doprostřed udělejte menší tečku tmavé čokolády. Nakonec očičko opatrně sloupněte z papíru (nebo je udělejte rovnou na sušenky).

Pavouci jsou také jedlí, opět je to větší a menší kulička a čtyři různě dlouhé "nohy", které uprostřed opatrně smáčkneme k sobě a na střed nalepíme tělo pavouka. K hlavičce ještě přilepíme kusadla.
2020-11-04 Dezerty

Poznámka

*černé kakao seženete už i v supermarketu (já jsem koupila značku DrOetker), můžete použít i klasické kakao na vaření, jen sušenky budou hnědé a ne černé. Já jsem dala část klasického kakaa (10 g), bála jsem se, aby sušenky nebyly nahořklé, protože černé kakao má mnohem intenzivnější chuť, ale teď myslím, že by klidně šlo dát i jen černé, po sušenkách se u nás přímo zaprášilo.

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI