Strawberry bread s kakaem (bezlepkový) zpět

Ingredience:
hladká rýžová mouka1 hrnek + 2 lžícemléko1/2 hrnkurostlinný olej1/4 hrnku
vejce1 ksprášek na pečení (bezfosfátový)1/2 balíčkudatlový sirup4 lžíce
holandské kao3 lžícečerstvé jahody1 malá vaničkasůl špetka
Dále se bude hodit:
středně velký hrnek1 ksstředně velká forma na chléb1 ksmáslo na vymazání formy
rýžová mouka na vysypání formy
hladká rýžová mouka 1 hrnek + 2 lžíce, mléko 1/2 hrnku, rostlinný olej 1/4 hrnku, vejce 1 ks, prášek na pečení (bezfosfátový) 1/2 balíčku, datlový sirup 4 lžíce, holandské kao 3 lžíce, čerstvé jahody 1 malá vanička, sůl špetka, středně velký hrnek 1 ks, středně velká forma na chléb 1 ks, máslo na vymazání formy, rýžová mouka na vysypání formy

Příprava

Leden se každoročně nese v duchu „odlehčené“ stravy. Každý se snaží shodit přebytečná kila nebo jen ozdravit svůj každodenní jídelníček. V mém případě se leden nese v duchu obrovské chuti na pečivo a buchty, nejlépe ty kynuté. Nicméně, kdo sleduje pravidelně můj blog, už ví, že se snažím vymýšlet různé alternativy, jak lepek ze stravy alespoň zčásti vyřadit. A když jsme u eliminace lepku, omezit bílé cukry taky není vůbec od věci. Taková poctivá bábovka je sice zatraceně dobrá záležitost, ale když se takovou dobrotou budete cpát denně, lehko vám zrovna nebude. Tak jsem se rozhodla, že dám dohromady další bezlepkový recept – ať si můžu dopřát své oblíbené sladké a zároveň se nezatěžovat další pšenicí a bílým cukrem. Součástí receptu jsou i čerstvé jahody – teď v zimě člověk musí potkat 12 měsíčků nebo si pořádně nacpat peněženku, aby je získal – no a nebo narazit na dobrou akci jako já. V Lidlu jsem vaničku sehnala za 35 Kč.

Chlebíček je jednoduchý, rychle připravený a perfektně se hodí na snídani třeba spolu se šálkem horkého kakaa.

  1. Mouku, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, datlový sirup a špetku soli důkladně promíchejte v hladké spíše tekutější těsto.
  2. Jahody omyje, očistěte a nakrájejte na malé kousky, které obalte v rýžové mouce. Poté přimíchejte do těsta.
  3. Půlku těsta přeneste do máslem vymazané a rýžovou moukou vysypané chlebové formy.
  4. K druhé půlce těsta přidejte kakao a důkladně zapracujte. Pokud bude těsto příliš husté, přidejte mléko. (Čím více mléka přidáte, tím bude výsledný chlebíček vláčnější. Pozor však ať není těsto zase tekuté příliš.)
  5. Kakaové těsto naneste na první vrstvu těsta a dejte péct na 175°C na cca 45 min. Zda je chléb hotový si ověřte pomocí testu se špejlí.

TIP: Podávejte s čerstvými jahodami.

TIP: Rýžová mouka dělá těsta všeobecně sušší, vláčnost chlebíčku dodáte větším množstvím mléka a jahod.

2017-01-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI