Strouhaná kakaová buchta s tvarohem a meruňkami zpět

Těsto (plech cca 30 x 35 cm):
hladká mouka400 gmoučkový cukr120 gkakao3 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 ksmáslo250 gžloutky2 ks
mléko2 - 3 lžíce
Náplň:
měkký tvaroh750 gvejce4 ksmoučkový cukr150 g
vanilkový pudink20 gkompotované meruňky2 plechovky (400-450g)
hladká mouka 400 g, moučkový cukr 120 g, kakao 3 lžíce, kypřící prášek do pečiva 1 ks, máslo 250 g, žloutky 2 ks, mléko 2 - 3 lžíce, měkký tvaroh 750 g, vejce 4 ks, moučkový cukr 150 g, vanilkový pudink 20 g, kompotované meruňky 2 plechovky (400-450g)

Příprava

Existují dezerty, které i po spoustě let zůstanou trendy a v kurzu. Upřímně, jaká je šance, že se vám omrzí tahle strouhaná paráda na plech s tvarohem, kterou si navíc můžete vylepšit podle sebe?

Tvarohové dezerty jsou mé oblíbené. Ať už to jsou rolády s tvarohovým krémem, míša řezy, tvarohová bábovka nebo listový šátek s tvarohem, vždycky u mě vyhraje svěží, lahodná chuť tvarohu. Mám za to, že nejsem jediná. Když jsem mamce pomáhala prodávat v pekařství, nemohla jsem si nevšimnout, že tvaroh táhne nejvíc kdykoliv během roku. Tvaroh je navíc super proto, že ho můžete kdykoli během roku spojit se sezónními surovinami a vytvoříte něco originálního, dobrého a klidně i dietního. To se tohoto receptu netýká, ale platí, že si můžete recept na strouhanou buchtu upravit na spoustu způsobů.

Já jsem v receptu použila kompotované meruňky, ale upřímně jsem váhala mezi třešněmi a nebo kombinací skořice + švestky. Kompotované ovoce nechte vždy okapat, aby do koláče nepouštělo příliš mnoho šťávy. Další kombinace, které mě napadají, jsou například: perníkové koření (nebo kypřicí prášek do perníku) do těsta + hrušky, tvaroh s kousky čokolády a brusinkami, karamelový pudink namísto vanilkového nebo instantní káva do tvarohu, kokos + mango, vanilková pasta + maliny…

Jen něco málo k množství, na které je tento recept napsán: Těstem pokryjete tak akorát plech o velikosti cca 30x 35 cm. Tvarohu jsem na tuto plochu mohla klidně přidat, jak mi během přípravy došlo, takže klidně se nebojte rozšlehat 4 vaničky tvarohu, přidejte navíc jedno vejce, 1 líici cukru a tak 3 g pudinku navíc. Příště to tak udělám, protože miluji, když je tam toho tvarohu co nejvíce.

1. V míse promíchejte mouku s cukrem, kakaem a kypřícím práškem. Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a začněte spolu se žloutky zapracovávat do sypké směsi. Během hnětení přidejte mléko. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do mrazáku. 

2. Tvaroh rozšlehejte s vejci, cukrem a pudinkem (případně s jinými surovinami viz výše). Meruňky dejte okapat. 

3. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Nad plechem strouhejte nahrubo první polovinu těsta tak, abyste jím rovnoměrně pokryly dno plechu. 

4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřete po těstě. Rozložte meruňky na náplň a zastrouhejte druhou polovinou těsta.

5. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

2018-01-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI