Těsto (plech cca 30 x 35 cm): | |||||
hladká mouka | 400 g | moučkový cukr | 120 g | kakao | 3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva | 1 ks | máslo | 250 g | žloutky | 2 ks |
mléko | 2 - 3 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
měkký tvaroh | 750 g | vejce | 4 ks | moučkový cukr | 150 g |
vanilkový pudink | 20 g | kompotované meruňky | 2 plechovky (400-450g) |
Existují dezerty, které i po spoustě let zůstanou trendy a v kurzu. Upřímně, jaká je šance, že se vám omrzí tahle strouhaná paráda na plech s tvarohem, kterou si navíc můžete vylepšit podle sebe?
Tvarohové dezerty jsou mé oblíbené. Ať už to jsou rolády s tvarohovým krémem, míša řezy, tvarohová bábovka nebo listový šátek s tvarohem, vždycky u mě vyhraje svěží, lahodná chuť tvarohu. Mám za to, že nejsem jediná. Když jsem mamce pomáhala prodávat v pekařství, nemohla jsem si nevšimnout, že tvaroh táhne nejvíc kdykoliv během roku. Tvaroh je navíc super proto, že ho můžete kdykoli během roku spojit se sezónními surovinami a vytvoříte něco originálního, dobrého a klidně i dietního. To se tohoto receptu netýká, ale platí, že si můžete recept na strouhanou buchtu upravit na spoustu způsobů.
Já jsem v receptu použila kompotované meruňky, ale upřímně jsem váhala mezi třešněmi a nebo kombinací skořice + švestky. Kompotované ovoce nechte vždy okapat, aby do koláče nepouštělo příliš mnoho šťávy. Další kombinace, které mě napadají, jsou například: perníkové koření (nebo kypřicí prášek do perníku) do těsta + hrušky, tvaroh s kousky čokolády a brusinkami, karamelový pudink namísto vanilkového nebo instantní káva do tvarohu, kokos + mango, vanilková pasta + maliny…
Jen něco málo k množství, na které je tento recept napsán: Těstem pokryjete tak akorát plech o velikosti cca 30x 35 cm. Tvarohu jsem na tuto plochu mohla klidně přidat, jak mi během přípravy došlo, takže klidně se nebojte rozšlehat 4 vaničky tvarohu, přidejte navíc jedno vejce, 1 líici cukru a tak 3 g pudinku navíc. Příště to tak udělám, protože miluji, když je tam toho tvarohu co nejvíce.
1. V míse promíchejte mouku s cukrem, kakaem a kypřícím práškem. Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a začněte spolu se žloutky zapracovávat do sypké směsi. Během hnětení přidejte mléko. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do mrazáku.
2. Tvaroh rozšlehejte s vejci, cukrem a pudinkem (případně s jinými surovinami viz výše). Meruňky dejte okapat.
3. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Nad plechem strouhejte nahrubo první polovinu těsta tak, abyste jím rovnoměrně pokryly dno plechu.
4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřete po těstě. Rozložte meruňky na náplň a zastrouhejte druhou polovinou těsta.
5. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI