Těsto (středně velký plech): | |||||
tuk (Hera) | 250 g | mléko | 3 lžíce | prášek do pečiva bez fosfátů | 1 balíček |
žloutek | 1 ks | špaldová mouka | 400 g | ||
Náplň: | |||||
jablka | 4 - 5 ks | vanilkový pudinkový prášek | 2 lžíce | rozinky | hrst |
ořechy | 2 hrsti | třtinový cukr | 4 lžíce |
Krásně šťavnatá jablka vyloženě lákají k jejich použití do koláče. K přípravě strouhaného koláče, jak už název napovídá, budete potřebovat především struhadlo. Výhodu to má tu, že díky struhadlu připravíte jak těsto, tak i jablečnou náplň do koláče. Je to zase trochu změna od klasického válení těsta a rozhodně vás tento koláč chuťově potěší.
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, mléko, žloutek a na kostky nakrájený tuk. Těsto propracujeme, aby se všechny ingredience spojily a vzniklo těsto. Propracované těsto pak zabalíme do potravinové folie a dáme na cca půl hodiny do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme na hrubém struhadle. Ořechy si nahrubo nasekáme.
Těsto si vyndáme z lednice. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu těsta pak pomocí struhadla (hrubá část) nastrouháme na pečící papír, rozprostřeme ta, aby byl plech zcela pokryt těstem. Na vrstvu těsta pak poklademe jablka, do kterých jsme vmíchali dvě lžíce vanilkového prášku a posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Na jablka pak dáme rozinky a nasekané ořechy. Poslední vrstvou bude druhá polovina těsta, kterou na koláč opět nastrouháme. Nakonec koláč posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru a dáme do rozpálené trouby. Troubu jsme si předehřáli na 180 stupňů. Pečeme cca 45 - 50 minut. Poté necháme koláč zchladnout a před podáváním můžeme poprášit cukrem.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI