Ingredience: | |||||
listové těsto | 400 g | Olomoucké tvarůžky | 200 g | pomerančová šťáva | 50 ml |
sušené brusinky | 2 lžíce | slunečnicová semínka | 3 lžíce | strouhanka z dětských piškotů | 6 lžic |
středně velká jablka | 6 ks | skořicový cukr | 1 sáček | plátek másla | 2 cm |
hladká mouka na posypání pracovní desky | dle potřeby |
Sladký závin nemusí být jen s ovocem a tvarohem. Když si ho ovoníte nastrouhanými tvarůžky, určitě vám bude také chutnat.
Brusinky namočíme alespoň na hodinu do pomerančové šťávy, pak je scedíme a nakrájíme nadrobno.
Semínka dáme na 2 minuty opražit na suché pánvi.
Pokud mají jablka hezkou slupku, nastrouháme je i s ní na hrubých slzičkách a přebytečnou šťávu odstraníme.
Tvarůžky nastrouháme na hrubých slzičkách, promícháme s jablky, brusinkami, semínka a skořicovým cukrem. Směs rozdělíme na 3 díly.
Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát.
Každý plát posypeme 2 lžícemi piškotové strouhanky a rozprostřeme jablečnou směs.
Boční strany naplněných plátů malinko přehneme dovnitř a z delší strany zavineme do závinů.
Záviny dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 35 minut
Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo, kterým potřeme upečené a z trouby vytažené záviny.
Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
Pomerančovou šťávu (krabicovou) můžeme nahradit jablečnou, nebo jen obyčejnou vodou. Šťávu použijeme tehdy, když jsou brusinky hodně suché. Jinak ji můžeme vynechat a brusinky nemáčíme.
Pokud nemáme piškoty, použijeme klasickou strouhanku.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI