Sušenkový dort zpět

Ingredience (třípatrové srdce o průměru cca 20cm):
hladká mouka250 gjemně mleté mandle/mandlová mouka70 gkakao na vaření30 g
cukr moučka90 gsůl špetkamáslo, vychlazené a nakrájené na kousky180 g
vejce1 ksžloutek1 ks
Krém:
mscarpone250 gcukr moučka50 gvanilkový extrakt1 lžička
smetana ke šlehání200 ml
hladká mouka 250 g, jemně mleté mandle/mandlová mouka 70 g, kakao na vaření 30 g, cukr moučka 90 g, sůl špetka, máslo, vychlazené a nakrájené na kousky 180 g, vejce 1 ks, žloutek 1 ks, mscarpone 250 g, cukr moučka 50 g, vanilkový extrakt 1 lžička, smetana ke šlehání 200 ml

Příprava

Tzv. letter cake je už nějakou dobu hitem Instagramu i Pinterestu, obvykle je to vykrojené písmeno nebo číslo (počáteční iniciála jména oslavence, jeho věk - proto se takovým dortům říká letter/number cakes), ale krásně vypadá i srdíčko. Já si ho poprvé vyzkoušela vloni na Valentýna, možná jste právě na IG zaznamenali vanilkové srdce s vykrojeným středem, a úspěšně zopakovala letos, v kakaové verzi. Těsto může být klasické piškotové nebo křehké, to jsem zvolila já. Líbí se mi na něm, že se s ním snadno pracuje, požadovaný tvar jednoduše vykrojíte ještě před upečením, stejně jako se vykrajují perníčky, a stačí vám k tomu malý nožík a jistá ruka, případně papírová šablona (já ji mám schovanou ještě z loňska). Po upečení je těsto poměrně křehké, s jednotlivými pláty se musí zacházet opatrně, ale jakmile se spojí krémem a odleží, krásně změkne a zvláční, takže se nemusíte bát, že by dort nešel nakrájet.

V mixéru smícháme mouku, mandle, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.

Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát, přiložíme na něj papírovou šablonu a vykrojíme 2-3 srdce. Ze zbytku těsta vykrájíme menší tvary, například srdíčka, po upečení jimi můžeme ozdobit dort nebo je sníst jen tak.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykrájené pláty těsta pečeme, až okraje lehce zezlátnou, asi 10 minut. Necháme je zchladnout na plechu, poté opatrně přeneseme na mřížku.

Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 

Krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou a na jednotlivá srdce stříkáme malé bobečky, začneme po obvodu a pak vyplníme i střed. Poté je opatrně položíme na sebe a vrch dortu ještě podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila srdíčka ze zbylého těsta, mrazem sušené maliny a rybíz, oříšky v čokoládě, čokoládové křupinky, Oreo sušenky a jedlé zlato.

Tip: Krém nejdříve ozdobně nastříkejte na srdce, které bude na vrchu dortu. Na ostatní pláty nastříkejte bobečky jen po obvodu a vnitřek jednoduše vyplňte zbylým krémem.

Dort necháme několik hodin odležet v lednici, sušenkový korpus zvláční a bude se lépe krájet.

2019-06-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI