Ingredience: | |||||
jablečné pyré (odšťavněné) | 300 g | jáhlová mouka | 100 g | rýžová polohrubá mouka | 150 g |
tapioka škrob | 30 g | kokosový olej | 30 g | bio skořice Sonnentor | na špičku lžičky |
Jelikož mi zůstává po odšťavnění vždy spousta "odpadu", rozhodla jsem se pro jeho zužitkování v podobě sušenek. Při hraní s modelínou jsme narazili se synem na zvířátka, která byla vlisována do víček od modelíny. Netrvalo mi dlouho, než mi blesklo hlavou, že by se tato víčka mohla dále využít pro jiný účel a jelikož si ráda hraji, tak jsem si hned těsto zadělala.
Do větší mísy nasypeme jáhlovou a rýžovou mouku, přidáme tapioka škrob, jablečné pyré, špetku skořice a rozpuštěný kokosový olej.
Tapioka škrob usnadňuje práci s těstem, lépe drží pohromadě a prodlouží trvanlivost hotového produktu.
Ze surovin, které jsme si dali do mísy, vypracujeme těsto, práce s těstem je trošku náročnější, ale díky tapioka škrobu hezky drží pohromadě. Bohužel těsto nejde vyválet a vykrajovat tak, aby šel vtlačit obrázek. Takže se musíte spokojit s klasickými vykrajovátky, udělat menší placičku a vykrojit klasickým vykrajovátkem - kroužek, srdíčko... Je ideální jej vtlačit do nějaké formy a vyklepnout nebo prostě a jednoduše vtlačit do klasických vykrajovátek, případně udělat jen vyšší kuličky, které lehce rozmáčkneme vidličkou, fantazii se meze nekladou.
Já použila víčka od modelíny, udělala si menší placičku a přitlačila ji na víčko, opatrně sundala a vznikl mi obtisk na těstě. Hotové vykrojené těsto klademe na plech s pečícím papírem.
Připravené sušenky vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme 20-30 minut, vyzkoušíme nadzdvihnutím pár kousků sušenek, pokud začne spodek růžovět, vyndáme ven.
Pokud se nemusíte vyhýbat lepku, klidně můžete nahradit bezlepkové varianty špaldovou moukou. Pokud použijete neodšťavněná jablka, bude zapotřebí přidat více mouky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI