Ingredience: | |||||
mléko / 230 ml voda + 2 lžíce sušené mléko | 250 ml | vejce | 1 ks | cukr krupice | 65 g |
rozpuštěné máslo | 50 g | sůl | špetka | hladká mouka | 250 g |
polohrubá mouka | 250 g | droždí | 1/2 kostky | ||
Náplň: | |||||
tvaroh z kostky | 1 ks | žloutek + sníh | 1 ks | cukr moučka | 50 g |
rum | 2 lžíce | rozinky | dle chuti | vejce + mléko | 1 ks |
Drobenka: | |||||
mouka | dle potřeby | cukr | dle potřeby | máslo | dle potřeby |
Dále budete potřebovat: | |||||
voda + cukr + rum | dle potřeby |
Dnes se u nás nevařilo. Dojídala se svíčková od včera a já jsem hlavně pekla.
Kamarád slaví kulaté narozeniny a tak jsem mu s radostí upekla i tyto sice svatební, ale na oslavu těchto rozměrů ideální koláčky.
Těsto můžete zadělat jak z mléka, tak i z vody. Byla mi udělena rada, že z vody je těsto nadýchanější.
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den.
Z droždí a části cukru a mléka udělejte kvásek, který necháte dvacet minut nabublat v hrnečku.
Pak už stačí smíchat všechny mokré přísady a k nim cukr s moukou.
Dobře propracované těsto (ručně, robot, pekárna) které kynulo 1- 1.5 hodiny dejte na vál.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce.
Tvaroh si vyšlehejte se žloutkem, cukrem, rumem a sněhem, který si vyšleháte z bílku se špetkou soli.
Sníh opatrně zapracujte, aby příliš nepadl. Tvarohová náplň je krásně jemná a není cítit po škrobu tak jako když se použije pudinkový prášek.
Náplň je ideální dát do cukrářského pytlíku. Koláčky jsou opravdu malé a lžičkou byste si zbytečně upatlali ruce i těsto.
Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.
Jedno celé vejce si rozšlehejte společně s trochou mléka. V této směsi namočte koláček horní stranou a hned ho otiskněte do misky, kde máte udělanou drobenku.
Otočte spojem dolů a položte na plech s pečícím papírem.
Koláčky se pečou při teplotě 180°C přibližně 20 minut. Velmi ale záleží na vaší troubě a tak si nastavte minutku na čtvrt hodiny a první dávku hlídejte. V mé troubě peču přesně 23 minut.
Okamžitě po vytažení z trouby namočte spodní stranu koláčku do směsi vody, cukru a rumu.
Koláčky vám tak déle vydrží vláčné.
Na závěr už jen stačí pocukrovat a vychutnávat.
Dobrou chuť!
Z uvedených surovin připravíte cca 60 koláčků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI