Svatomartinské kynuté rohlíčky zpět

Těsto:
droždí20 gmáslo - rozpuštěné150 gmléko300 ml
polohrubá mouka500 gcukr krupice3 lžícežloutky4 ks
malý citron - kůra1 ksvanilkový cukr1 ks
Maková náplň:
mletý mák150 gcukr moučka3 lžícemléko300 ml
skořice špetkamarmeláda (rybízová, nebo jiná pikantní)1 lžička
Další ingredience:
vejce na potření rohlíčků1 - 2 kshladká mouka na válpečící papír dle potřeby
droždí 20 g, máslo - rozpuštěné 150 g, mléko 300 ml, polohrubá mouka 500 g, cukr krupice 3 lžíce, žloutky 4 ks, malý citron - kůra 1 ks, vanilkový cukr 1 ks, mletý mák 150 g, cukr moučka 3 lžíce, mléko 300 ml, skořice špetka, marmeláda (rybízová, nebo jiná pikantní) 1 lžička, vejce na potření rohlíčků 1 - 2 ks, hladká mouka na vál, pečící papír dle potřeby

Příprava

Na sv. Martina patří na stůl nejen husa a svatomartinské víno, ale také svatomartinské rohlíčky. Nejčastěji se plní makovou náplní, ale můžete je plnit třeba i povidly. Tady je můj receptík a věřte, že tyto kynuté rohlíčky zachutnají každému. Jo, a pokud do náplně přidáte pár kapek rumu, tak je to hnedle vyšší level.

Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.

Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, přidáme citronovou kůru, žloutky rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.

Než vykyne těsto, připravíme si náplň. V hrnci smícháme mák s cukrem a mlékem. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud maková hmota nezhoustne. Nakonec vmícháme marmeládu a dochutíme skořicí. Náplň necháme vychladnout.

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rozválíme placku a rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na každý díl dáme lžičku náplně a stočíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky ukládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.

2018-11-15 Dezerty

Poznámka

Rohlíčky můžeme plnit i povidly s trochou strouhaného perníku.

Autor:

Počet porcí
32
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI