Korpus: | |||||
vejce | 3 ks | cukr krupice | 50 + 50 g | hladká mouka | 75 g |
studená voda | 3 lžíce | prášek do pečiva | 1 lžčka | máslo | na vymazání formy |
hrubá mouka | na vysypání formy | sůl | špetka | ||
Jablková hmota: | |||||
jablka | 1 kg | máslo | 150 g | cukr krupice | 125 g |
vanilkový pudink | 1 balíček | voda | 125 ml | mletá skořice | 1 lžička |
Na dokončení: | |||||
smetana ke šlehání | 250 ml | ztužovač šlehačky | 1 balíček | čokoládové hobliny | dle chuti |
Podzim, jablka dozrávají. Tak co třeba udělat výborný šťavnatý dort?
Oddělíme žloutky a bílky.
Žloutky šleháme s 50g cukru do světlé pěny. Postupně přidáváme 3 lžíce vody.
Do bílků dáme špetku soli a šleháme. Když začne sníh tuhnout, pomalu přidáváme 50g cukru. Vyšleháme do tuhého sněhu.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosyjeme.
Sníh ručně pomalu vmícháváme do žloutkové směsi a pak přimícháme mouku.
Směs vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 25 minut (zkoušíme špejlí). Pak necháme vychladnout.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Do většího hrnce dáme vodu a rozmícháme v ní pudinkový prášek, cukr a skořici. Přidáme máslo a zahříváme. Když se máslo rozpustí a přidáme jablka. Mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Pak nalijeme na korpus a necháme zcela vychladnout.
Šlehačku vyšleháme do tuha se ztužovačem a dáme na vychladlou jablečnou hmotu. Nakonec posypeme čokoládovými hoblinami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI