Ingredience: | |||||
švestky (vypeckované, přepůlené) | 500 g | špaldová mouka T 630 | 115 g | sůl | špetka |
třtinový cukr | 60 g | vejce | 3 ks | mléko | 290 ml |
tuk (Hera máslová) | 40 g | tuk | na vymazání formy | kokos nebo hrubá mouka | na vysypání formy |
třtinový cukr | 1 lžíce | mletá skořice | 1 lžička |
Clafoutis to je ovocný koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a na rozdíl od bublaniny se v Clafoutis dává ovoce do pečící mísy jako první. Oproti bublanině je také clafoutis jemnější a lákavější. Díky zásobě švestek jsem udělala švestkové clafoutis.
Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem a rovnoměrně do ní rozmístíme švestky. V jedné míse si smícháme prosátou mouku a sůl a přidáme cukr. V další míse vyšleháme vejce s mlékem, povoleným tukem a skořicí a přimícháme k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijeme ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca 40 minut, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírovat můžeme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Inspirovala jsem se na webu prozeny.blesk.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI