Svěží citronový dort se skořicí a jablky alá zakysaná smetana - vegan zpět

Korpus:
banán1 a 1/2 ksmandlové či jiné rostlinné mléko1 a 1/2 hrnkuprášek do pečiva1 ks
sůl špetkajedná soda1/2 lžičkyvanilka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr dle chuti
olej1/2 hrnkukokosový cukr3 lžícepohanková mouka hladká1 a 1/4 hrnku
olej a pohanková mouka na vytření plechu
Krém:
kokosové mléko1 plechovka (400ml)citronová kůra z jednoho citronu dle chuticitron - šťáva z něj1/2 ks
kokosový olej zbavený vůně3 lžícesladidlo dle chuti
Zdobení:
menší jablka6 ksskořice dle chuticitron - šťáva z něj1/2 ks
banán 1 a 1/2 ks, mandlové či jiné rostlinné mléko 1 a 1/2 hrnku, prášek do pečiva 1 ks, sůl špetka, jedná soda 1/2 lžičky, vanilka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr dle chuti, olej 1/2 hrnku, kokosový cukr 3 lžíce, pohanková mouka hladká 1 a 1/4 hrnku, olej a pohanková mouka na vytření plechu, kokosové mléko 1 plechovka (400ml), citronová kůra z jednoho citronu dle chuti, citron - šťáva z něj 1/2 ks, kokosový olej zbavený vůně 3 lžíce, sladidlo dle chuti, menší jablka 6 ks, skořice dle chuti, citron - šťáva z něj 1/2 ks

Příprava

Měla jsem strašnou chuť na něco svěžího, lehkého a nemohla jsem se rozhodnout, zda pro korpus vyberu něco s citronovým nádechem nebo nějaký Míša řez. Když jsem se zeptala našeho malého, řekl mi jak jinak "Mamko, čokoládový". Mlsák jeden. No, ale já se nevzdala a udělala nakonec oba, korpus základ je stejný, jen do kakaové verze přidán kakaový prášek, skvělé jak se mění chutě a konečný vzhled.

Tento krém je naprosto luxusní a musím říct, že spojení kokosového mléka, citronu a citronové kůry je naprosto famózní. Velmi zdatně nahradí zakysanou smetanu, či tvaroh. Rozhodně senzační svěží krém, který se zařadí mezi TOP mé oblíbené. Před časem jsem zkoušela citronový krém z mandlí alá tvaroh, ale tento je jemný a velmi chutný.

Příprava korpusu i krému je strašně rychlá a snadná.

Nejdříve příprava korpusu. Oloupeme banány, vložíme je do mísy, rozmačkáme, přidáme vlažné rostlinné mléko a zamícháme. Do směsi rostlinného mléka a banánu přidáme vanilku, špetku soli, olej, kokosový cukr a pak přidáme ostatní sypké suroviny, které jsme si smíchali dohromady a to mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu, vše společně zamícháme.

Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme pohankovou moukou. Těsto nalijeme do formy a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 45 minut, hlídáme a zkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, nelépe připravit večer a nechat do druhého dne.

Během pečení si můžeme připravit krém. 

Otevřeme kokosové mléko, které jsme měli v lednici, vyndáme do mísy tuhý podíl, tekutý nepřidáváme! Příliš by nám krém naředil, ponecháme si ho například na přípravu kaše. 

Do tuhého podílu kokosového mléka přidáme světlé sladidlo, záleží na vás, co zvolíte. Mám vyzkoušené s javorovým sirupem i klasickým bílým cukrem, lehce zamícháme. Dále přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, šťávu z jedné poloviny citronu a kokosový olej. Přidaný kokosový olej musí být studený, rozpustíme si jej ve vodní lázni a necháme vychladnout. Případně si čas chladnutí urychlíme a vychladíme jej ve studené vodní lázni.

Krém si zamícháme a dáme do lednice alespoň na 1 hodinu.

Následně na korpus navrstvíme krém a přidáme jablka, která jsme nastrouhali a krátce povařili v rendlíku se skořicí, přidáváme je zásadně studené! Jinak by krém začal téct a jablka by se do krému propadala.

Dort dáme zatuhnout do lednice, bude zapotřebí časová rezerva alespoň 6 hodin. Zdobení dortu nechám na fantazii každého. Já již příliš ovoce zrovna neměla, ale skvěle se zde bude vyjímat hroznové víno, ale rozhodně i lesní ovoce či kombinace rybízu. 

Když máme dort důkladně vychlazený, otevřeme dortovou formu a vyjmeme jej. Vážně si zde dejte časovou rezervu, ať se vám krém nepotrhá, byla by to škoda, kokosový olej prostě musí ztuhnout. 

Přeji příjemné svěží mlsání.

Já jsem si připravila z části těsta na korpus ještě jeden mini dortík.

Těsto jsem si pouze obarvila kakaovým práškem, vznikly tak dva univerzální korpusy. 

Na tmavý dortík byl tedy korpus s totožnými surovinami, jen část těsta odlita a obarvena kakaovým práškem, jinak postup stejný.

Krém byl obdobný, pouze tuhá část kokosového mléka, do kterého jsem přidala vanilku, sladidlo a kokosový olej. Dala do lednice na hodinu a následně navrstvila na vychladlý korpus a polila hořkou vegan čokoládou, do které jsem přidala trošku kokosového oleje. Rozhodně čokoláda musí být chladnější, můžeme si pomoci ochlazením ve studené vodní lázni jinak světlý krém začne téct a čokoláda se propije do spodní části.

2018-05-10 Dezerty

Poznámka

Pokud budete nahrazovat při pečení korpusu bezlepkovou mouku moukou obsahující lepek (špaldovou či běžnou moukou - hladkou či polohrubou), postačí použít jedno kypřidlo, tedy jen kypřící prášek nebo jen jednou sodu. Mohlo by se jinak stát, že budete svědky zajímavé podívané a dětičky by mohly křičet u trouby hrnečku dost.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI