Svěží ovocný dort zpět

Ingredience:
vejce (žloutky a bílky zvlášť)5 kssůl špetkakrupicový cukr150 g
hladká moouka150 gjahody300 gborůvky250 g
Krém:
přecezená citronová šťáva120 mlkrupicový cukr120 gškrb1 lžíce
smetana ke šlehání 33%350 ml
vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks, sůl špetka, krupicový cukr 150 g, hladká moouka 150 g, jahody 300 g, borůvky 250 g, přecezená citronová šťáva 120 ml, krupicový cukr 120 g, škrb 1 lžíce, smetana ke šlehání 33% 350 ml

Příprava

Dezert pro horké letní dny přímo stvořený. 

Co si budeme povídat, všichni se více či méně smažíme ve vlastní šťávě, sluníčko praží, teploty rostou. Já si tedy nestěžuji, miluji tohle pekelně letní počasí. Každá chvíle dne má něco do sebe.
Ať už je to ráno, kdy mě ze sna budí sluneční paprsky, nebo třeba večer, kdy místo do sprchy, běžím do bazénu. A co teprve odpoledne, když malé děti usnou po obědě, já si uvařím hrnek sladké kávy a strčím hlavu do lednice, pro něco malého sladkého k tomu. To je teprve ta pravá pohádka. 
 
Pro horké letní dny se ideálně hodí tenhle báječný dort, ve kterém užijete sladké plody léta, osvěžující citrony a krémovou šlehačku. Nebojte se, není to žádný zátěžák na žaludek, právě naopak, je jako pírko, polechtá na patře, osvěží žaludek a potěší vaši mysl. 
 
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem - dno i strany. Bílky ušlehejte do tuha se špetkou soli. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké bílé pěny, přidejte dvě lžíce vroucí vody a znovu šlehejte, dokud nezískáte hladký krém.

Do něj opatrně vmíchávejte střídavě hladkou mouku a bílek. Hotové těsto nalijte do formy a pečte cca 25 minut. Dort nechte vychladnout ve formě na mřížce.
 
Do většího hrnce nalijte studenou vodu a přidejte tolik kostek ledu, kolik doma najdete. V rendlíku smíchejte citronovou šťávu, cukr, škrob a špetku soli. Přiveďte k varu a nechte cca 2 minuty za stálého míchání probublávat. Takto připravený citronový sirup přelijte do misky, kterou ihned postavte do ledové lázně, aby se sirup prudce zchladil.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Po částech do ní zašlehejte citronový sirup. Krém nechte vychladit.

Korpus dortu prořízněte na půl. Spodní díl namažte polovinou krému a poklaďte polovinou ovoce. Přiklopte vrchním dílem, který potřete zbývajícím krémem a ozdobte zbytkem ovoce.

Dobrou chuť!
2015-07-22 Dezerty

Poznámka

Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 24 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI