Tartaletky s bílou čokoládou a mascarpone zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gcukr moučka60 gsůl špetka
máslo, vychlazené a nakrájené na kousky125 gvejce1 ksžloutek1 k
vanilkový extrakt1 lžička
Náplň:
kvalitní bílá čokoláda100 gsmetana ke šlehání200 mlmascarpone250 g
vanilkový extrakt1 lžičkacukr moučkacca 2 lžíce
hladká mouka 250 g, cukr moučka 60 g, sůl špetka, máslo, vychlazené a nakrájené na kousky 125 g, vejce 1 ks, žloutek 1 k, vanilkový extrakt 1 lžička, kvalitní bílá čokoláda 100 g, smetana ke šlehání 200 ml, mascarpone 250 g, vanilkový extrakt 1 lžička, cukr moučka cca 2 lžíce

Příprava

Zatímco moje sestřička se nechává krášlit během zkoušky svatebního líčení a účesu a vybírá svatební dekorace, já si užívám předsvatebních příprav a plánování po svém. Zatím jsem na deseti dezertech, z toho čtyři nemám ještě vyzkoušené - teď bych sem nejradši šoupla toho smajlíka, co se směje, až z toho brečí - doufám, že to pak všechno beze stresu a časového presu zvládnu. Zatím mám velká ramena a dělám hrdinku a odmítám se vzdát byť jediného dezertu, tak uvidíme. A to ještě ani nemám vyřešené, kolik kousků od každého... hlavně aby nepochybělo! Každopádně, mezi těmi dezerty určitě nebudou chybět tartaletky, čili košíčky z křehkého těsta s jemnou náplní. Ve výběru jsem měla krom jiného citronové se sněhovou pusinkou, malinové a pistáciové, nakonec budou úplně jiné a rovnou dvě příchutě. První jsou vanilkové tartaletky plněné lehkým krémem z mascarpone a bílé čokolády, do těch svatebních pod krém ještě přijde lžička pyré z lesního ovoce. Ty druhé vám ukážu příště.

PS: Pokud byste si košíčky taktéž chtěli dopřát s ovocnou náplní, návod na pyré najdete tady (hádám, že polovina bude bohatě stačit). Maliny můžete vyměnit třeba za borůvky, ostružiny nebo tu zmiňovanou lesní směs.

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.
 
Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
 
Tip č. 1: Namačkat těsto do formiček bylo snadné a rychlé, nebyla jsem ale příliš spokojená s nestejným okrajem košíčků. Příště tedy zkusím postup č. 2, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2-3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme 

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
 
Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven. V případě velké formy na minimufiny stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj každého košíčku a opatrně ho vyjmout.

Tip č. 2: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).
 
Na krém si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, polovinu smetany (100 ml) ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka. Dáme zchladnout do lednice (tento krok můžete udělat den předem).
 
Do mixéru dáme vychlazenou čokoládovou ganache, mascarpone, vanilkový extrakt a zbylých 100 ml smetany a vše rychle vyšleháme na pevný krém. Ochutnáme, případně dosladíme moučkovým cukrem a znovu prošleháme.

Krémem naplníme tartaletky, ideálně cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Navrch posadíme drobné ovoce či kvítka. Nám zrovna dozrávají ostružiny a kvete oregáno s tymiánem.
2017-08-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
24
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI