Tartaletky s letním ovocem zpět

Křehké těsto:
změklé máslo140 ghladká moukacca 220 - 230 gstředně velké žloutky3 ks
cukr moučka3 lžícenastrouhaná kůra z bio citronu dle chutisůl špetka
Krém:
žloutky8 ksmlékocca 400 mlvanilkový lusk - semínka z něj1 ks
cukr krupice100 - 150 gmouka2 vrchovaté lžícecitronová kůra dle chuti
Na ozdobení: jahody dle potřebyborůvky dle potřeby
čiré dortové želé v prášku + voda dle potřeby
změklé máslo 140 g, hladká mouka cca 220 - 230 g, středně velké žloutky 3 ks, cukr moučka 3 lžíce, nastrouhaná kůra z bio citronu dle chuti, sůl špetka, žloutky 8 ks, mléko cca 400 ml, vanilkový lusk - semínka z něj 1 ks, cukr krupice 100 - 150 g, mouka 2 vrchovaté lžíce, citronová kůra dle chuti, Na ozdobení: , jahody dle potřeby, borůvky dle potřeby, čiré dortové želé v prášku + voda dle potřeby

Příprava

Minulý víkend jsem měla na programu pečení makronek na svatbu, a jelikož mi zbylo mraky žloutků, přemýšlela jsem, co s nimi. Do toho se mi navíc doma sešly jahody a borůvky a volba byla najednou celkem jasná. Rozhodla jsem se udělat tartaletky s krémem a ovocem, které mi vždy evokují léto a návštěvu cukrárny. Použitý klasický cukrářský krém patisserie je prostě vynikající a jen tak ho něco nepřekoná, navíc jsem do něj zužitkovala zbylé žloutky a tak jsem zabila dvě mouchy jednou ranou. Ovoce můžete použít podle chutí a sezóny, ale já osobně si myslím, že jahody a borůvky jsou asi ta nejlepší volba. Tartaletky se moc povedly a my jsme si celá rodina moc pochutnali. Rozhodně je budu muset zase brzy udělat, protože tenhle dezert je vždy v nedostatečném množství.

Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky a citronovou kůru a znovu krátce prošleháme. Přidáme mouku i sůl a suroviny propracujeme v hladké, nelepivé těsto, nejdříve v míse, poté na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme chladit v lednici asi 15 minut. Troubu předehřejeme na 180°C, těsto vyválíme na vále podsypaném moukou a vyplníme s ním připravené tartaletky. Já mám teflonové a silikonové formy, takže je ani nevymazávám tukem.Tartaletky vyplněné těstem překryjeme vystřiženým pečícím papírem a naplníme pečícími (nebo normálními suchými) fazolemi. Dáme péct na cca 15 minut dozlatova. Tartaletky necháme trochu zchladnout, poté odstraníme papír s fazolemi a necháme zcela vychladnout. Poté košíčky opatrně vyklopíme, seřízneme okraje podle potřeby a vychladnuté je plníme krémem.

Na krém svaříme mléko společně s citronovou kůrou a vanilkou. Přivedeme k varu, ale nevaříme. Mezitím žloutky ušleháme s cukrem a poté k nim přimícháme mouku. Do žloutkové směsi přilijeme cca čtvrtinu mléka, dobře rozmícháme a vše nalijeme zpátky do kastrůlku. Přivedeme k varu a  za stálého míchání vaříme asi 5 minut, krém mezitím zhoustne. Hotový krém přelijeme do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

Tartaletky tedy naplníme vychladlým krémem a zdobíme pokrájenými jahodami a borůvkami podle fantazie. Mezitím si podle návodu na obalu připravíme dortové želé a štětcem nebo mašlovačkou jemnými tahy potíráme všechny tartaletky, abychom na nich zanechali souvislou, ale slabou vrstvu želé. Ochrání to tak ovoce před osycháním a navíc se budou dortíky krásně lesknout.

2016-06-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI