Ingredience (24 košíčků o průměru 6 cm): | |||||
hladká mouka | 220 g | kakao | 30 g | cukr moučka | 60 g |
sůl | špetka | máslo (vychlazené a nakrájené na kousky) | 125 g | vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks | ||||
Náplň: | |||||
slaný karamel* | dle chuti | kvalitní čokoláda | 200 g | smetana na šlehání | 200 ml |
máslo | 40 g |
V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
Tip: Namačkat těsto do formiček bylo snadné a rychlé, nebyla jsem ale příliš spokojená s nestejným okrajem košíčků. Příště tedy zkusím postup č. 2, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2 - 3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1 - 2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme.
Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 160°C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven, v případě velké formy na minimuffiny stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj každého košíčku a opatrně ho vyjmout.
Na krém si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme máslo.
Na dno košíčku dáme 2 lžičky slaného karamelu, necháme ho lehce ztuhnout a nalijeme na něj čokoládový krém, do košíčku se ho vejde zhruba 1 lžíce. Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, a dozdobíme. Já jsem použila čokoládové kuličky a malé lístky eukalyptu, čokoládu ale skvěle doplní i pistácie, pekany a jiné ořechy, borůvky či maliny.
*karamel si můžete nachystat i několik dní předem a skladovat ho v ledničce, před použitím bude třeba ho mírně rozehřát, aby lehce stékal ze lžičky a rovnoměrně pokryl dno košíčku
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI