Tarte tatin zpět

Ingredience:
jablko6 ksšťáva z citronu1 kslistové těsto1 balíček (400 g)
hladká mouka na podsypánítřtinový cukr150 gjablečná pálenka60 ml
voda40 mlprázdný vanilkový lusk (některý z těch, který jste vyškrábli do jiného receptu, a zůstal vám právě jen lusk - není ale nutný)1 ksmáslo50 g
jablko 6 ks, šťáva z citronu 1 ks, listové těsto 1 balíček (400 g), hladká mouka na podsypání, třtinový cukr 150 g, jablečná pálenka 60 ml, voda 40 ml, prázdný vanilkový lusk (některý z těch, který jste vyškrábli do jiného receptu, a zůstal vám právě jen lusk - není ale nutný) 1 ks, máslo 50 g

Příprava

Nemám ráda „tepelně zpracovaná jablka“. Jablečné koláče, štrúdly nebo třeba kompoty jsem nikdy nemilovala. Dost mě proto překvapilo, když se mi koncem minulého týdne dostal do rukou zářijový Albert magazín a zastavila jsem se u stránky s obráceným jablečným koláčem – jinak taky tarte tatin. Vypadal obyčejně a přesto tak zajímavě. Když jsem pak u rodičů uviděla bedýnku čerstvých jablek ze zahrady, bylo jasno. Tarte tatin bude právě ten jablečný kousek, který i mě dostane novou šanci.

Troubu dáme předehřát na 190°C a začneme s jablky – oloupeme je, rozkrájíme postupně na půlky, na čtvrtky a na silnější plátky a shromáždíme v misce, kde je smícháme se šťávou z citronu, aby nám nezhnědla. Z balíčku listového těsta si uděláme kouli, kterou rovnoměrně rozválíme na plát silný asi půl centimetru. Hlubší pánev vysypeme trochou mouky, přisypeme cukr a přilijeme pálenku a vodu. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr docela nerozpustí a nevznikne nám tak světlý a voňavý karamel, do kterého vsypeme pokrájená jablka. Obsah pánve důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme pět minut podusit, aby nám jablíčka změkla a obalila se karamelem. Když je hotovo, pánev odstavíme a vmícháme na kostky nakrájené máslo. Jablečnou náplň přesuneme do formy (já použila koláčovou formu s průměrem 28cm) a překryjeme vyváleným listovým těstem. To pak po krajích zatlačíme dovnitř až na dno formy. Pečeme asi 25 minut. Listové těsto nám bude na povrchu zlátnout – pravděpodobně se i trochu nafoukne, a jablečný karamel by měl po krajích vybublávat ven. Když máme upečeno, vytáhneme výtvor z trouby a necháme pět až deset minut vychladnout. Poté vybereme dostatečně velký talíř nebo tác, ten položíme přes formu s koláčem, pevně ho přitiskneme a obrátíme formu s koláčem dnem vzhůru – tarte tatin nám krásně vyklouzne na talíř těstem dolů a rozpečeným ovocem nahoru.

Pokud jablkům opravdu nefandíte, třeba tak, jako já ještě minulý týden, zkuste použít třeba hrušky, švestky, meruňky, broskve, nebo cokoliv jiného ze zahrady, co se vám dostane pod ruku. Začátek podzimu vám osladí tak jak tak. :)

2013-12-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostzima
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI