Tažený jablkový štrúdl s brusinkami a mandlemi zpět

Těsto:
hladká mouka150 gpolohrubá mouka150 gteplá voda150 ml
olej6 lžicocet1 lžícesůl1 zarovnaná lžička
Jablečná náplň:
oloupaná jablka dle potřebystrouhanka dle potřebycukr dle chuti
rozinky (brusinky) dle chutiořechy (mandle) dle chutiskořice dle chuti
máslo dle potřeby
hladká mouka 150 g, polohrubá mouka 150 g, teplá voda 150 ml, olej 6 lžic, ocet 1 lžíce, sůl 1 zarovnaná lžička, oloupaná jablka dle potřeby, strouhanka dle potřeby, cukr dle chuti, rozinky (brusinky) dle chuti, ořechy (mandle) dle chuti, skořice dle chuti, máslo dle potřeby

Příprava

Děti si vyžádaly na odpoledne jablkový štrúdl. Udělala jsem klasický tažený s přidáním brusinek a sekaných mandlí.
Bože to je žrááááádlo!

Nejprve si smíchejte všechny sypké suroviny. Potom přidejte i mokré krom vody a opět promíchejte.

Naposledy postupně přilijte i teplou vodu (cca 40°C).

Ke zpracování těsta můžete použít robota, ruce a nebo elektrický šlehač s háky.

Každopádně musíte těsto zpracovávat tak dlouho, dokud se vám nepřestane lepit na mísu a ruce.

Těsto je krásně měkké a vláčné. Utvořte z něho úhledný bochánek a ten pomažte ze všech stran olejem. Vložit ho můžete do sáčku, fólie a nebo krabičky s víčkem. Nechte jeden a půl hodiny na teplém místě odležet a mezi tím si připravte náplň.

Tento štrúdl má jablečnou náplň, dělat ale můžete i jiné, jako je maková s višněmi, ořechové, tvarohové s ovocem -
variant je mnoho. Důležité je, ale myslet na to, že je třeba mít ve štrúdlu něco mokrého.

Třeba jako makový, do kterého se přidávají naložené vypeckované višně. 

Jablka můžete krájet na plátky, kostičky a nebo strouhat. Pokud je nastrouháte, nezapomeňte, že jablka se musí vymačkat. Těsto je příliš jemné a jablek je poměrně hodně.

Na vytahovaní těsta budete potřebovat větší stůl, ubrus a nebo prostěradlo a mouku.

Plátěné prostěradlo si poprašte moukou a do středu vyklopte těsto.
V žádném případě ho ale nesmíte HNÍST!!!

Pokud tak uděláte, musíte znovu čekat, než se opět odleží.

Nejprve ho prsty opatrně vytvarujte přibližně do obdélníku a poté si pomozte válečkem.

Až když má těsto sílu něco okolo půl centimetru, můžete začít vytahovat ručně.

Hřbety rukou si pomoučněte a opatrně vytahujte těsto do všech stran. Chvílemi si budete připadat jakobyste se vrátili v čase a na táboře hráli Ameriku kolem pin-pongového stolu.

Pokud vám to velikost stolu dovolí, tak těsto klidně přetáhněte až přes okraj desky stolu. Jestliže ho máte příliš velký, tak jen tolik, aby se vám těsto netrhalo a dalo se přes něj číst.

To že se pod těstem drží bublina vzduchu, není vůbec naškodu. Naopak je to známka, že těsto je krásně tenké.

Těsto si pokapejte rozpuštěným máslem. Na okraji stolu si těsto posypte strouhankou a navršte po celé délce jablečnou náplň. Pokud chcete dělat 2 - 3 nohavice, tak mezi nimi udělejte mezeru.

Druhá varianta je, že chcete mít těsto i uvnitř štrúdlu a to potom posypte strouhankou celé těsto a jablečnou náplň rozdělte všude. 

Rolování se provádí stejně a to pomocí prostěradla, kdy se jen nadzvedává a štrúdl se sám roluje.

Kraje zaštípněte a zahrňte vespod. Pokud děláte několik nohavic zároveň, tak v mezeře, kde není náplň, těsto jen překruťte a opět založte vespod.

Jednotlivé nohavice překulte na plech s pečícím papírem a pomažte rozpuštěným máslem.

Jestliže by se vám měli štrúdly dotýkat, tak mezi ně dejte vrstvu pečícího papíru. 

Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 35 minut.

Návod je myslím celkem podrobný, ale pokud STÁLE NEVÍTE a potřebujete to vidět, tak vám určitě pomůže toto VIDEO.

Dobrou chuť!

2016-10-06 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte 2 nohavice štrúdlu.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI