Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù) zpět

Ingredience:
mascarpone250 gcukr60 gvodacca 1 dcl
vejce3 ksjahodycca 500 gbílá čokoláda dle chuti
citronová šťáva z 1/2 citronu dle chutisavoiardi200 gnašlehaná smetanacca 4 lžíce
mascarpone 250 g, cukr 60 g, voda cca 1 dcl, vejce 3 ks, jahody cca 500 g, bílá čokoláda dle chuti, citronová šťáva z 1/2 citronu dle chuti, savoiardi 200 g, našlehaná smetana cca 4 lžíce

Příprava

Tiramisù patří mezi nejoblíbenější italské dezerty vůbec. Proslavilo se nejen v Itálii, ale po celém světě. Tradiční variantu na bázi silného espressa znají asi všichni (recept najdete zde), co ale takhle zkusit tiramisù s čerstvými jahodami? Rozhodně nadchne každého labužníka. Spojení jahod s jedinečnou chutí mascarpone je naprosto dokonalé, lehké a velmi osvěžující.

Nedávno jsme si v jednom článku představili také tiramisù s kaštanovým krémem, najdete ho zde. Dnešní recept je typické letní, já jsem si ho ale pro vás připravila právě proto, že zítra nás čeká Valentýn. A ať už ho slavíte nebo ne, můžete sobě nebo někomu, koho máte rádi, udělat radost právě tímto jednoduchým receptem. Pokud by vás zajímaly další tipy na valentýnské menu, podívejte se na můj straší článek zde, kde jsem pro vás připravila několik chodů z těch nejlepších afrodiziak.

Každý Ital připravuje doma svoje jahodové tiramisù trošku jinak. Základem každého receptu však musí být jahodymascarpone a cukrářské piškoty typu pavesini nebosavoiardi. Někdo rád přidává také našlehanou smetanu či sladký likér (např. limoncello, alchermes, maraschino, amaretto a jiné). Já si osobně myslím, že nejlépe se k receptu hodí limoncello. 

Nejprve si připravíme jahodový sirup. Rozmixujeme 3/4 jahod, přidáme citronovou šťávu, 3-4 lžíce cukru a vodu. Vaříme na velmi mírném ohni, dokud nám směs nezhoustne (asi 15-20 minut) a dáme ji vychladit.

Mezitím si rozklepneme vejce do dvou různých misek, zvlášť bílky a zvlášť žloutky, a přidáme do každé misky polovinu zbylého cukru. Žloutky s cukrem šleháme vidličkou nebo metličkou tak dlouho, dokud nám nevznikne taková hustší kaše. Bílky naopak vyšleháme s cukrem do pevného sněhu (stačí otočit misku vzhůru nohama a víme hned, že je hotový). Do žloutků vmícháme mascarpone a smetanu. Následně začneme k mascarpone postupně přidávat i sníh po částech a vmícháváme ho odspoda směrem nahoru pomalým pohybem, aby nám krém zůstal krásně nadýchaný.

Připravíme si pekáček (nebo jinou nádobu dle vašich preferencí) a na dno naneseme krém. Jako další vrstvu poskládáme savoiardi, které jsme namočili z obou stran v jahodovém sirupu. Opět naneseme náš krém. Můžeme naskládat do mezivrstev i pár jahod. Takto pokračujeme a jako poslední vrstva nám zůstane krém, na který poskládáme zbylé jahody nakrájené na libovolně velké kousky. Podáváme posypané nastrouhanou bílou čokoládou.

TIP: Někdo dává množství smetany přesně napůl s mascarpone. Jahody můžete poskládat doprostřed do různých vrstev nebo jimi pouze posypat vršek hotového tiramisù. Vaše tiramisù můžete připravit i do malých skleniček po jedné porci. 

ČAS: Celkově tato verze tiramisù zabere o něco déle než ta klasická, asi 1,5 h, záleží jak dlouho vám bude trvat příprava sirupu a jak dlouho budete čekat než vychladne.

2016-02-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI