Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 g | sůl | špetka | cukr | 100 g |
máslová Hera | 100 g | žloutky | 2 ks | droždí | 1/2 kostky |
vlahé mléko | cca 250 ml | citronová kůra | dle chuti | ||
Maková náplň: | |||||
mletý mák | cca 400 g | citronová kůra | dle chuti | mléko | cca 1/2 l |
cukr | dle chuti | mletá skořice | 1 lžička | strouhaný perník nebo lžička perníkového koření | 1 lžíce |
vanilkový cukr | 1 ks | máslo | cca 70 g | ||
Zdobení: | |||||
sezamová semínka | dle chuti | rozinky | dle chuti |
Také milujete mák? U nás doma je dost oblíbený tak jsem zkusila zase něco jiného než klasické buchty.
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahé mléka, necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek a ostatní přísady, zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl rozdělíme na 4 - 5 dílů, které vyválíme na obdélníky, naplníme makovou nádivkou a stočíme jako roládu. Poté první roládu stočíme jako šneka a přidáváme další. Uděláme takto dva koláče a potřeme vajíčkem, posypeme mákem nebo sezamem a ozdobíme rozinkami. Necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut podle typu trouby.
Makovou náplň si připravíme tak, že vše svaříme za častého míchání a necháme vychladnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI