Točený koláč s tvarohem a s povidly zpět

Těsto:
hladká mouka400 gmléko100 mlmáslo100 g
čerstvé droždí20 gkrupicový cukr50 gvejce2 ks
sůl špetka
Náplň:
tvaroh400 gstrouhaná citronová kůra1 lžičkažloutek1 ks
krupicový cukr3 lžícemléko3-4 lžícešvestková povidla3-4 lžíce
Drobenka:
strouhanka3 lžícekrupicový cukr3 lžícemáslo1 lžíce
skořice1/2 lžičky
hladká mouka 400 g, mléko 100 ml, máslo 100 g, čerstvé droždí 20 g, krupicový cukr 50 g, vejce 2 ks, sůl špetka, tvaroh 400 g, strouhaná citronová kůra 1 lžička, žloutek 1 ks, krupicový cukr 3 lžíce, mléko 3-4 lžíce, švestková povidla 3-4 lžíce, strouhanka 3 lžíce, krupicový cukr 3 lžíce, máslo 1 lžíce, skořice 1/2 lžičky

Příprava

Tento koláč vznikl zcela náhodou, souhrou nálad zmlsané rodinky a aktuálním stavem surovin ve spíži. Původně jsem měla v plánu ukuchtit francouzský máslový Chinois, ale pak mě napadlo trochu změnit náplň i postup, něco přidat, něco ubrat a na něco zcela nevinně zapomenout (okapaných rozinek na sítku jsem si všimla, až když se koláč vesele pekl).

Stav spíže nabízel kombinaci tvarohu a domácích švestkových povidel, čímž jistě příliš nenadchnu, celkem běžná kombinace, ale na druhou stranu také neurazím. Povrch koláče jsem posypala strouhankovou drobenkou, chutná mi víc než klasická z mouky.

Samotné těsto koláče patří k mým oblíbeným, velmi dobře se tvaruje a po upečení je krásně vláčné a nadýchané.

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.

Prosetou mouku smícháme se solí a cukrem, přilijeme kvásek, rozehřáté máslo a přidáme obě vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinku kynout, pěkně v teple, aby nám hezky vyběhlo.

Mezitím si připravíme náplň a drobenku. Všechny suroviny na náplň (tvaroh, cukr, žloutek, citronovou kůru a mléko) vyšleháme do hladka. Pokud máte v tvarohu hrudky, osvědčil se mi klasický mixér, který pomocí nožů vše krásně spojí. Tvaroh doporučuji v kostce, vaničkový je příliš řídký.

Na drobenku smícháme strouhanku, cukr, skořici a máslo - několikrát promneme v dlaních.

Vykynuté těsto lehce podsypeme moukou, rozválíme na dlouhý obdélník, potřeme nejprve povidly (pokud jsou moc hustá, nařeďte je kapkou vody), poté náplní a svineme jako závin. Okraje jsem nezakládala, nebylo třeba.

Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a okraje odstřihneme. Svinuté těsto stočíme do formy, dlaní ruky lehce zploštíme a roztáhneme a přikryté necháme 30 minut kynout.

Poté koláč opatrně potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme drobenkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 170 stupňů, kde zhruba 40 minut pečeme.

2013-10-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI