Těsto: | |||||
hladká mouka | 400 g | mléko | 100 ml | máslo | 100 g |
čerstvé droždí | 20 g | krupicový cukr | 50 g | vejce | 2 ks |
sůl | špetka | ||||
Náplň: | |||||
tvaroh | 400 g | strouhaná citronová kůra | 1 lžička | žloutek | 1 ks |
krupicový cukr | 3 lžíce | mléko | 3-4 lžíce | švestková povidla | 3-4 lžíce |
Drobenka: | |||||
strouhanka | 3 lžíce | krupicový cukr | 3 lžíce | máslo | 1 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
Tento koláč vznikl zcela náhodou, souhrou nálad zmlsané rodinky a aktuálním stavem surovin ve spíži. Původně jsem měla v plánu ukuchtit francouzský máslový Chinois, ale pak mě napadlo trochu změnit náplň i postup, něco přidat, něco ubrat a na něco zcela nevinně zapomenout (okapaných rozinek na sítku jsem si všimla, až když se koláč vesele pekl).
Stav spíže nabízel kombinaci tvarohu a domácích švestkových povidel, čímž jistě příliš nenadchnu, celkem běžná kombinace, ale na druhou stranu také neurazím. Povrch koláče jsem posypala strouhankovou drobenkou, chutná mi víc než klasická z mouky.
Samotné těsto koláče patří k mým oblíbeným, velmi dobře se tvaruje a po upečení je krásně vláčné a nadýchané.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.
Prosetou mouku smícháme se solí a cukrem, přilijeme kvásek, rozehřáté máslo a přidáme obě vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinku kynout, pěkně v teple, aby nám hezky vyběhlo.
Mezitím si připravíme náplň a drobenku. Všechny suroviny na náplň (tvaroh, cukr, žloutek, citronovou kůru a mléko) vyšleháme do hladka. Pokud máte v tvarohu hrudky, osvědčil se mi klasický mixér, který pomocí nožů vše krásně spojí. Tvaroh doporučuji v kostce, vaničkový je příliš řídký.
Na drobenku smícháme strouhanku, cukr, skořici a máslo - několikrát promneme v dlaních.
Vykynuté těsto lehce podsypeme moukou, rozválíme na dlouhý obdélník, potřeme nejprve povidly (pokud jsou moc hustá, nařeďte je kapkou vody), poté náplní a svineme jako závin. Okraje jsem nezakládala, nebylo třeba.
Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a okraje odstřihneme. Svinuté těsto stočíme do formy, dlaní ruky lehce zploštíme a roztáhneme a přikryté necháme 30 minut kynout.
Poté koláč opatrně potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme drobenkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 170 stupňů, kde zhruba 40 minut pečeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI