Ingredience: | |||||
mouka | 200 g | kukuřičná mouka | 200 g | mandle | cca 200 g |
cukr | 200 g | vanilka nebo vanilkový cukr | dle chuti | sádlo | 100 g |
máslo | 100 g | citronová kůra z 1 citronu | dle chuti | žloutek | 2 ks |
Křupavý koláč z města Mantova plný mandlí, vanilky a cukru. Jeho forma je trochu atypická. Při přípravě se totiž těsto zlehka nadrobí do formičky, a když se vytáhne z trouby, je krásně křehké a rozpadá se na malé kousky během jeho konzumace.
Jedná e o starý recept chudých vesničanů z doby okolo 16. století, který by se dle tradice měl připravovat z kukuřičné mouky a vepřového sádla.
Nicméně časem se recept upravil a dnes najdeme řadu jeho variant. kukuřičná mouka se míchá s moukou klasickou, stejně tak jako sádlo s obyčejným máslem. Dle tradic by se dort prý neměl krájet, ale doslova lámat prsty na menší kousky.
Ideálně se konzumuje v kombinaci s dezertními víny jako je například Malvasia, Passito di Pantelleria nebo Vin Santo. Italové kousky sbrisolony rádi do těchto vín namáčejí. Oblíbené jsou i s čokoládovými krémy, marmeládou, vaječným krémem zabaione či s mascarpone. My si tuto delikatesu můžeme vychutnat i u odpoledního šálku kávy…
Rozmixujeme na velmi hrubo většinu mandlí (hrst si necháme stranou) a smícháme je v misce společně s oběma moukami, změklým sádlem a máslem, citronovou kůrou, vanilkou, cukrem (část si necháme stranou na závěrečné posypání) a žloutky.
Máslem vymažeme formičku na dort (ideální průměr okolo 25 cm) a postupně do ní směs sypeme, doslova drolíme mezi prsty. Na závěr posypeme vršek celými mandlemi a pocukrujeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů na asi 40 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI