Ingredience: | |||||
vejce | 6 ks | *bio pšeničná mouka T550 nebo špaldová T630 či klasická polohrubá | 340 g | alsan bio, či máslo, ghí, případně jiný tuk | 1 ks (250g) |
panela či jiné sladidlo | 2 hrnky (1 hrnek = 250 ml) | med (lze vynechat) | 1 lžíce | kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
mleté vlašské ořechy | 3 - 4 hrsti | vanilkový lusk - vanilka z něj, či pomleté vanilkové lusky | 1 ks | rostlinné mléko (rýžovo-kokosové) | větší 1/2 hrnku |
tuk | na vytření formy | hrubá mouka | na vysypání formy |
Tento recept je velmi univerzální. Můžeme vlašské ořechy nahradit lískovými, zcela je vynechat, použít šťávu a kůru z jednoho citronu nebo pomeranče, a máme tak pokaždé úplně jinou chuť. Stejně tak není problém přidat kvalitní kakaový prášek.
Rovněž mám vyzkoušeno v bezlepkové verzi v kombinaci pohankové mouky hladké a rýžové polohrubé, kde kvůli savosti ubírám bezlepkovou mouku přibližně o 50 g, více saje a mouku pouze metlou vmíchám.
Bábovky snad nikdy neomrzí. Manžel měl svátek a syn chtě pro tatínka upéct bábovku. Tatínek si přál klasiku, a tak jsem udělala dle přání s pomocí našeho malého kuchaříčka klasickou bábovku, kterou jsem obohatila o vlašské ořechy, které jsou výživově velmi hodnotné.
Tato bábovka má neomezené možnosti kombinací, které nikdy neomrzí. Je velmi vláčná a chutná, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Lépe e našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem, vanilkou a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemíchat, a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou.
A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky.
Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané bábovkové formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut až hodinu, vyzkoušíme špejlí.
Bábovku necháme důkladně vychladnout.
Přeji dobrou chuť.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
*mouky dávám tolik, kolik váží 5 vajec se skořápkou + jedno navíc, rovněž lze použít bezlepkovou mouku, například kombinaci rýžové polohrubé a pohankové, k ořechům se skvěle hodí, použijeme o 50g mouky méně
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI