Ingredience: | |||||
hladká mouka | 150 g | polohrubá mouka | 150 g | kypřící prášek do pečiva | 1 sáček |
cukr krystal | 120 g | máslo, rozpuštěné a vychladlé | 125 g | mléko | 250 ml |
zakysaná smetana | 180 g | citron - šťáva a kůra | 1/2 ks | vejce | 2 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička | vypeckované třešně | min 2 hrsti |
Tak nevím, jsou ještě vůbec třešně k sehnání? Snad nejdu s křížkem po funuse. Nějak jsem ten recept zapomněla v šuplíku. Je fakt, že sousedova třešeň, co je hned u našeho plotu, už je osbíraná a špačky a jiným ptactvem ojedená, ale co se pamatuju, třešně na ni dozrávaly vždycky dřív než jinde. Pokud už je ovšem neseženete, můžete si ji zkusit upéct i s jiným ovocem. Třešně v kombinaci s citronovou šťávou a kůrou jsou sice nej, ale samotné těsto je tak vláčné a dobré, že by byla škoda ho nevyzkoušet. A když ne s třešněmi, tak třeba s broskvemi. S rybízem. S meruňkami. Vy si určitě poradíte.
V míse smícháme obě mouky, kypřící prášek a cukr. Zvlášť lehce prošleháme máslo, mléko, zakysanou smetanu, vajíčka, citronovou šťávu a kůru, vanilku. Přilijeme je do mísy a vymícháme hladké těsto.
Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme, povrch uhladíme stěrkou a rovnoměrně poklademe třešněmi. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 mnut, záleží na velikosti formy a výšce těsta. Testujeme špejlí.
Inspirace: www.apetitonline.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI