Třešňový clafoutis zpět

Ingredience:
vypeckované třešně0,5 kgkrupicový cukr1 lžícetřešňová pálenka1 lžíce
hladká mouka100 gsůl špetkavejce1 ks
žloutek3 ksmandlový extrakt1/2 lžičkynastrouhaná kůra z biocitronu1 lžička
rozpuštěné máslo1 lžícesmetana320 mlmoučkový cukr na poprášení
vypeckované třešně 0,5 kg, krupicový cukr 1 lžíce, třešňová pálenka 1 lžíce, hladká mouka 100 g, sůl špetka, vejce 1 ks, žloutek 3 ks, mandlový extrakt 1/2 lžičky, nastrouhaná kůra z biocitronu 1 lžička, rozpuštěné máslo 1 lžíce, smetana 320 ml, moučkový cukr na poprášení

Příprava

Jistě jste si stačili také všimnou, že se stromy třešňové začínají nebezpečně červenat, a byl by hřích, nechat tu sladkou nádheru jen tak ležet ladem. Bublaninu všichni známe a milujeme. Francouzi tuto dobrotu ještě trošku vyšperkovali a vytvořili moučník lehoučký jako dech. Clafoutis je šlechtic mezi dezerty, pohlazení na duši, voňavá nádhera, kterou jednou okusíte a budete ji péct znovu a znovu. A jestli mi nevěříte, přesvědčte se sami. 
 
Clafoutis pochází s francouzského Limousin, odkud se jeho sláva rychle rozšířila po celé Francii a netrvalo dlouho a přeskočila i hranice. V originále se připravuje z nevypeckovaných třešní, ale já dávám přednost vypeckovaným, protože... Protože prostě nemám zájem tahat si z pusy pecky a nebo je polykat. Ale dost už bylo řečí, pojďme raději na to. 

Třešně promíchejte s krupicovým cukrem a pálenkou a nechejte alespoň hodinu macerovat. Předehřejte troubu na 180°C a máslem vymažte koláčovou formu, tu vysypejte netradičně krupicovým cukrem.

Do mísy vsypte mouku, lehce osolte, přidejte vejce, žloutky, mandlový extrakt a kůru z citronu. Promíchejte dohladka a pomalu vmíchejte smetanu, nakonec zapracujte i máslo.

Třešně rozložte do formy a zalijte připraveným těstem. Pečte cca 30 - 35 minut, dokud nezezlátnou okraje! Pozor! Pozor! Troubu během pečení určitě neotvírejte. Clafoutis podávejte horký a lehce pocukrovaný!

2015-06-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI