Třešňový koláč (univerzální korpus bez vajec, lepku, mléka, ořechů) zpět

Ingredience:
rýžová mouka polohrubá100 gpohanková mouka hladká100 gpanela či jiné sladidlo50 g
šťáva z pomeranče nebo voda70 golej, alsan bio či ghí50 gmeruňky - pyré, rozmixujeme90 g
prášek do pečiva bez fosfátů a lepku1 ksolej na vytření formyrýžová polohrubá mouka na vysypání formy
Zdobení:
výrazná marmeláda nebo rozmixované ovoce na potřenítřešně či višně dle chuti
rýžová mouka polohrubá 100 g, pohanková mouka hladká 100 g, panela či jiné sladidlo 50 g, šťáva z pomeranče nebo voda 70 g, olej, alsan bio či ghí 50 g, meruňky - pyré, rozmixujeme 90 g, prášek do pečiva bez fosfátů a lepku 1 ks, olej na vytření formy, rýžová polohrubá mouka na vysypání formy, výrazná marmeláda nebo rozmixované ovoce na potření, třešně či višně dle chuti

Příprava

Kluci nám odjeli na výlet a my s Gábinkou zůstaly samy doma. Měla jsem hezky ležet a pěkně si odpočinout, tak jedno spaní společné jsme daly, ale pak už se mi nechtělo a honila mě mlsná. Řekla jsem si, že bych si mohla udělat něco rychlého a košík třešní prostě lákal k nějakému experimentu. Mrňousek uspaný, tak se šlo na věc.

Meruňky vypeckujeme a rozmixujeme v hladké pyré. Přilijeme šťávu z jednoho pomeranče (lze nahradit vodou), přilijeme olej, následně vmícháme sypké suroviny - mouky, sladidlo, prášek do pečiva, které jsme si smíchali dohromady v míse. Vznikne nám těsto na úrovni koláčů, ale mastné. Přendáme jej do dortové formy, kterou jsme si vytřeli olejem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Vzniklé těsto potřeme marmeládou či džemem a navrstvíme vypeckované třešně. Nemusíme potírat, pokud máme výraznější ovoce, nebo můžeme kombinovat třešně a rybíz. Chce to ostřejší chuť, přeci jen pohanková mouka je výrazná a třešně po upečení už tolik ne. Tomuto koláči bude také úžasně sedět kombinace s borůvkami, rybízem, ostružinami, ať už s drobenkou či bez, ale klidně i jablko. Připravený  korpus s ovocem vložíme do trouby a pečeme 30 - 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Mě hlavně zajímalo, jestli se korpus hne pod ovocem či se rozmáčí, drží krásně. Bude bezvadný i samostatně jako bábovka. 

Korpus můžeme upéct i samostatně. Po vychladnutí potřeme marmeládou či džemem a následně navrstvíme ovoce, které můžeme ponechat jen tak, nebo přelít agarovou či pudinkovou šťávou z ovoce a nechat ztuhnout. S tímto korpusem si půjde hrát a je vážně univerzální.

2018-08-14 Dezerty

Poznámka

Pokud vám nedělá problémy lepek, můžete nahradit bezlepkové mouk klasickou polohrubou nebo špaldovou moukou. Savost bezlepkové mouk je vyšší, takže postačí upravit poměr mouk přibližně o 40g více.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI