Ingredience: | |||||
rýžová mouka polohrubá | 100 g | pohanková mouka hladká | 100 g | panela či jiné sladidlo | 50 g |
šťáva z pomeranče nebo voda | 70 g | olej, alsan bio či ghí | 50 g | meruňky - pyré, rozmixujeme | 90 g |
prášek do pečiva bez fosfátů a lepku | 1 ks | olej | na vytření formy | rýžová polohrubá mouka | na vysypání formy |
Zdobení: | |||||
výrazná marmeláda nebo rozmixované ovoce | na potření | třešně či višně | dle chuti |
Kluci nám odjeli na výlet a my s Gábinkou zůstaly samy doma. Měla jsem hezky ležet a pěkně si odpočinout, tak jedno spaní společné jsme daly, ale pak už se mi nechtělo a honila mě mlsná. Řekla jsem si, že bych si mohla udělat něco rychlého a košík třešní prostě lákal k nějakému experimentu. Mrňousek uspaný, tak se šlo na věc.
Meruňky vypeckujeme a rozmixujeme v hladké pyré. Přilijeme šťávu z jednoho pomeranče (lze nahradit vodou), přilijeme olej, následně vmícháme sypké suroviny - mouky, sladidlo, prášek do pečiva, které jsme si smíchali dohromady v míse. Vznikne nám těsto na úrovni koláčů, ale mastné. Přendáme jej do dortové formy, kterou jsme si vytřeli olejem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Vzniklé těsto potřeme marmeládou či džemem a navrstvíme vypeckované třešně. Nemusíme potírat, pokud máme výraznější ovoce, nebo můžeme kombinovat třešně a rybíz. Chce to ostřejší chuť, přeci jen pohanková mouka je výrazná a třešně po upečení už tolik ne. Tomuto koláči bude také úžasně sedět kombinace s borůvkami, rybízem, ostružinami, ať už s drobenkou či bez, ale klidně i jablko. Připravený korpus s ovocem vložíme do trouby a pečeme 30 - 40 minut, vyzkoušíme špejlí.
Mě hlavně zajímalo, jestli se korpus hne pod ovocem či se rozmáčí, drží krásně. Bude bezvadný i samostatně jako bábovka.
Korpus můžeme upéct i samostatně. Po vychladnutí potřeme marmeládou či džemem a následně navrstvíme ovoce, které můžeme ponechat jen tak, nebo přelít agarovou či pudinkovou šťávou z ovoce a nechat ztuhnout. S tímto korpusem si půjde hrát a je vážně univerzální.
Pokud vám nedělá problémy lepek, můžete nahradit bezlepkové mouk klasickou polohrubou nebo špaldovou moukou. Savost bezlepkové mouk je vyšší, takže postačí upravit poměr mouk přibližně o 40g více.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI