Ingredience: | |||||
celozrnná mouka | 2 hrnky | přepuštěné máslo | 2 lžíce | studená voda | 150 ml |
med | 3 lžíce | odtučněný tvaroh | 1 vanička | rebarbora | 4 řapíky |
jahody | 1 hrnek |
Tohle období na přelomu jara a léta miluji. Všechno kolem kvete a na trzích seženete úžasné suroviny. Tak třeba rebarboru, ze které jsem se rozhodla upéct celozrnnou galette. A co že to ta "galette" vlastně je? Jde o druh francouzského pečiva. Připravuje se jak ve slané tak i sladké variantě.
Pokud někdy zavítáte do Francie, rozhodně doporučuji jednu takovou typickou galette vyzkoušet. Prodávají se v každé pekárničce a poznáte je podle typického plochého tvaru a přehnutým těstem nahoře. No a rebarboru Vám asi představovat nemusím. Její trpká chuť ve spojení se sladkými jahodami zaručeně omámí Vaše chuťové buňky.
V míse smícháme mouku, máslo, vodu a přidáme 1 lžíci medu. Pomocí rukou vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek a necháme ho v lednici cca 30 minut odpočinout. Mezitím si nakrájíme rebarboru a jahody na kousky. Nakrájenou rebarboru a jahody přendáme do hrnce, přidáme 1 lžíci medu, 2 lžíce vody a necháme cca 10 minut povařit. Med se krásně vpije do ovoce a tím ho zároveň osladí. Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme ho na placku. Placku potřeme tvarohem, ve kterém jsme si rozmíchali lžíci medu. Nerozetírejte tvaroh až úplně k okrajům, protože ty se budou ohýbat. Na tvaroh rozetřete jahody s rebarborou. Nakonec okraje těsta přehněte přes náplň. Takto připravenou galette přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI