Korpus: | |||||
celozrnná mouka | 250 g | melasa | 1 lžíce | pomleté ořechy | 40 g |
rozinky | 2 lžíce | sušené brusinky | 1 lžíce | karob | 2 lžíce |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička | rostlinný tuk | 150 g | sůl | špetka |
Náplň: | |||||
tvaroh | 500 g | žloutek + 2 bílky | 2 ks | pomerančová kůra | 1 lžička |
třtinový cukr | 2 lžíce | vanilka | špetka | vanilkový pudinkový prášek | 2 lžíce |
barvivo | 1 lžička | sekané mandle | dle potřeby | ||
Vršek: | |||||
brusinkový kompot | 200 g | voda/brusinkový džus (já dala vodu) | 200 ml | agar | 2 lžičky |
Opět vymyšlený recept, v kterém jsou použity samé zdravé a chutné ingredience. Pro efekt jsem část tvarohu trochu obarvila bio barvivem a chuť je úžasná...
Předehřejeme troubu na 180°C. Prosejeme do mísy mouku se lžičkou kypřidla, přidáme karob také přes sítko a přidáme špetku soli. Dále přisypeme mleté oříšky a rozinky s brusinkami spařené a pomleté. Přidáme melasu a máslo
a utvoříme nelepivou kouli těsta, které dáme chvíli odležet. Mezitím si smícháme tvaroh se žloutky, přidáme cukr a koření a pudinkový prášek.Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vyválíme nebo natlačíme do formy, propícháme vidličkou (já měla 26cm)-dáme na 10 minut péct na 180°C a po vyndání vlejeme 4/5 tvarohové směsi. Zbylou část obarvíme barvou a pytlíkem nebo lžičkou uděláme různé tvary- pohrajte si, aby to po rozkrojení bylo vidět. Posypeme mandlemi a dáme péct na půl hodiny. Náplň skoro vyleze ven díky sněhu z bílkům, ale pak klesne a náplň bude pěkně vláčná.Necháme zchladnout.Do kastrůlku nalijeme kompot a zředíme ho tekutinou, přidáme 2 lžičky agaru a mícháme do bodu varu, pozor nesmí se vařit a vlejeme na již slehlou tvarohovou (studenou) vrstvu. Dáme ven (teď do zimy, jindy do lednice do chladu) a čekáme až povrch ztuhne. Nejlépe necháme přes noc vychladit, ono si to hezky sedne a ztuhne... Krájíme a vychutnáváme!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI