Těsto: | |||||
hladká mouka | 250 g | máslo | 120 g | celé vejce | 1 ks |
mléko | 50 ml | vanilkový cukr | 2 lžíce | ||
Náplň: | |||||
tvaroh (2 balení) | 500 g | žloutek | 2 ks | vanilkový cukr, extrakt nebo přímo vanilkový lusk | 1 balíček |
cukr krupice | dle chuti | jahody | dle potřeby |
Jahodová sezóna je tady a my máme doma 6 kg výborných jahod a další jsou na cestě. Koktejly a jahody s cukrem jsou samozřejmostí. Samozřejmostí je i jahodový koláč s tvarohem, na který jsem se těšila už skoro měsíc. Jahody se totiž s tvarohem zkrátka mají rády. Léto je prostě tady, a i když ho nemám ráda, nemůžu mu upřít pár báječných záležitostí, jako jsou třeba teplé modré letní noci a nebo právě jahody.
Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a cukr smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet.
Poté ho natlačíme do formy v tenké vrstvě tak, abychom utvořili na všech místech stejně vysoký okraj. Těsto na dně formy důkladně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo.
Tvaroh rozmícháme s vanilkou, cukrem a žloutky a rozetřeme na připravený korpus. Nahoru vyskládáme jahody a lehce je do tvarohu zamáčkneme.
Pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI