Ingredience na těsto: | |||||
hladká mouka | 400 g | sůl | 1 špetka | droždí | 1 kostka |
cukr krystal | 3 lžíce | majolka | 50 g | rozpuštěné máslo | 80 g |
mléko | 150-200 ml | žloutky | 3 ks | ||
Ingredience na náplň: | |||||
tvaroh v kostce | 500 g | cukr | 2 lžíce | žloutky | 2 ks |
bílky na sníh | 2 ks | vanilkový pudink | 1 sáček | rozinky namočené v rumu | 1 hrst |
povidla | 1 kelímek | celé vejce na potření | 1 ks | rozpuštěné máslo s rumem | 1 malý šálek |
Takových koláčů není doma nikdy dost. Jeden takový jsem dnes upekla a hned se po něm zaprášilo. Zvláštnost, v některých mých receptech je jedna ingredience. A to majolka!
Droždí rozdrobíme a rozmícháme s cukrem, až se rozteče přilijeme vlahé mléko, rozšlehané žloutky, vlahé máslo. Promícháme a přidáme prosátou mouku, sůl a majolku.
Propracujeme hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě klidně hodinku kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Tvaroh dáme do mísy, přidáme pudink, žloutky, cukr a vše dobře promícháme, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků.
Po hodině těsto vykyne a zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopíme ho na mírně pomoučený vál, oddělíme si část těsta na mřížky a dáme stranou.
Těsto rozválíme dokulata tak, aby kruh byl větší než koláčová forma.
Formu vytřeme máslem a vložíme do ní těsto, upravíme do okraje formy.
Dno propícháme vidličkou a rozetřeme náplň.
Z těsta, které máme stranou vyválíme a vykrájíme rádýlkem proužky a poklademe na koláč.
Do mezer vložíme kousky povidel a těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.
Ještě horký koláč potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI