Tvarohový koláč s povidly zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka400 gsůl1 špetkadroždí1 kostka
cukr krystal3 lžícemajolka50 grozpuštěné máslo80 g
mléko150-200 mlžloutky3 ks
Ingredience na náplň:
tvaroh v kostce500 gcukr2 lžícežloutky2 ks
bílky na sníh2 ksvanilkový pudink1 sáčekrozinky namočené v rumu1 hrst
povidla1 kelímekcelé vejce na potření1 ksrozpuštěné máslo s rumem1 malý šálek
hladká mouka 400 g, sůl 1 špetka, droždí 1 kostka, cukr krystal 3 lžíce, majolka 50 g, rozpuštěné máslo 80 g, mléko 150-200 ml, žloutky 3 ks, tvaroh v kostce 500 g, cukr 2 lžíce, žloutky 2 ks, bílky na sníh 2 ks, vanilkový pudink 1 sáček, rozinky namočené v rumu 1 hrst, povidla 1 kelímek, celé vejce na potření 1 ks, rozpuštěné máslo s rumem 1 malý šálek

Příprava

Takových koláčů není doma nikdy dost. Jeden takový jsem dnes upekla a hned se po něm zaprášilo. Zvláštnost, v některých mých receptech je jedna ingredience. A to majolka!

Droždí rozdrobíme a rozmícháme s cukrem, až se rozteče přilijeme vlahé mléko, rozšlehané žloutky, vlahé máslo. Promícháme a přidáme prosátou mouku, sůl a majolku.

Propracujeme hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě klidně hodinku kynout.

Zatím si připravíme náplň:

Tvaroh dáme do mísy, přidáme pudink, žloutky, cukr a vše dobře promícháme, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků.
Po hodině těsto vykyne a zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopíme ho na mírně pomoučený vál, oddělíme si část těsta na mřížky a dáme stranou.
Těsto rozválíme dokulata tak, aby kruh byl větší než koláčová forma.
Formu vytřeme máslem a vložíme do ní těsto, upravíme do okraje formy.
Dno propícháme vidličkou a rozetřeme náplň.
Z těsta, které máme stranou vyválíme a vykrájíme rádýlkem proužky a poklademe na koláč.

Do mezer vložíme kousky povidel a těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.
Ještě horký koláč potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.

2022-06-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI