Tvarohový koláč se zkaramelizovanými jablky zpět

Ingredience:
změklé máslo100 gcukr krystal150 vejce2 ks
mléko270 mltvaroh200 ghladká mouka210 g
kypřící prášek2 lžičkysůl špetka
Náplň:
tvaroh300 gcukr krystal30 gvejce1 ks
malá jablka5 kscukr krystal50 gmáslo20 g
vanilkový extrakt1 lžička
změklé máslo 100 g, cukr krystal 150 , vejce 2 ks, mléko 270 ml, tvaroh 200 g, hladká mouka 210 g, kypřící prášek 2 lžičky, sůl špetka, tvaroh 300 g, cukr krystal 30 g, vejce 1 ks, malá jablka 5 ks, cukr krystal 50 g, máslo 20 g, vanilkový extrakt 1 lžička

Příprava

Ještě jeden jablečný koláč a pak už zase přidám něco jiného, slibuju. Tentokrát s poctivou dávkou tvarohu, v těstě i v náplni. Koláč je díky němu pořádně vláčný a šťavnatý - budu se opakovat, když řeknu, že takové my doma rádi? Dělám si legraci, vím, že to říkám pořád dokola. A jako třešnička navrch, lehce zkaramelizovaná dušená jablíčka.

PS: Na fotku se mi podařilo ukořistit poslední kousek, tak rychle byl pryč. Někdy nestihnu ani to a musím péct znovu. Ne že by si ostatní stěžovali.

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom vešleháme vajíčka, tenkým pramínkem přilijeme mléko a zašleháme i tvaroh. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Těsto nalijeme do kulaté otevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Na náplň v misce metličkou dohladka promícháme tvaroh, cukr a vajíčko. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, v malém rendlíku rozehřejeme máslo s cukrem. Když začne lehce zlátnout, vsypeme jablka, obalíme je v cukru, podlijeme 2-3 lžícemi vody, přidáme vanilkový extrakt a dusíme asi 5 minut. Jablka změknou a cukrový sirup (karamel) lehce zhoustne. Poté je odstavíme ze sporáku, necháme lehce zchladnout a vmícháme do tvarohové náplně, 2-3 lžíce si ovšem necháme stranou.

Tip: Pokud se vám po přidání jablek utvořily v rendlíku cukrové hrudky, nevadí. Po pár minutách se samy rozpustí.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na těsto lžící naneseme tvarohovou náplň, necháme asi 2 cm volné okraje. Náplň poklademe kostičkami jablek, které jsme si odložili stranou. Pečeme asi 70 minut. Koláč je upečený, když je vrch krásně zlatý, ale střed se může ještě lehce chvět, náplň úplně ztuhne až po vychladnutí (pokud těsto během pečení zlátne příliš rychle, přikryjeme koláč alobalem). Necháme ho vychladnout ve formě.

2018-10-31 Dezerty

Poznámka

Inspirace: časopis Apetit

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI