Vanilkové bábovičky plněné domácí jahodovou marmeládou zpět

Ingredience:
vejce4 - 5 kspanela nebo jiné sladidlo80 gšpaldová mouka T 630250 - 300 g
voda100 - 150 mlvanilkový lusk - vanilka z něj1 ksolej či Ghí2 lžíce
Náplň:
domácí jahodová marmeláda dle potřeby
vejce 4 - 5 ks, panela nebo jiné sladidlo 80 g, špaldová mouka T 630 250 - 300 g, voda 100 - 150 ml, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, olej či Ghí 2 lžíce, domácí jahodová marmeláda dle potřeby

Příprava

Tyto bábovičky jsem dělala koncem prosince a ne a ne se dostat k sepsání receptu. Málem jsem na ně zapomněla, ale při třídění receptů jsem na ně narazila a řekla si, že o takovou dobrotu se prostě musím podělit. Jedná se o univerzální piškotové těsto, které lze libovolně upravovat. Připravovala jsem toto těsto na klasické piškoty, když byl malý nemocný, a jelikož mi zbylo docela dost těsta, rozhodla jsem se jej upravit do verze pro bábovičky pouhým naředěním. Bábovičky přišly vhod a na snídani se po nich jen zaprášilo. Pro přípravu piškotů se nedává olej ani voda, pouze pokud je konzistence těsta příliš hutná a špatně se míchá před přidáním bílků, přilije se lžíce až dvě vody. 

Těsto lze připravit v libovolných formách a marmeládu případně přidat jako náplň. Úžasná je rovněž v podobě velké bábovky, je to pěkně nadýchaný piškot. Pokud budete připravovat bezlepkovou variantu (půl na půl rýžová polohrubá a pohanková mouka), mám vyzkoušeno zatím pouze v silikonové formě.

Příprava je velmi snadná. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme tuk, vanilku, přisypeme mouku a střídavě přiléváme vodu. Množství vody je závislé na savosti a druhu mouky, kterou použijeme. Počítáme s tím, že budeme vmíchávat bílky, neředíme příliš. Pokud děláme klasickou velkou bábovku, můžeme přidat kůru z citronu či pomeranče na úkor vody. Nakonec již jen zlehka vmícháme bílky. Pokud chceme ještě nadýchanější, můžeme přidat 1 lžičku jedlé sody či 1/2 kypřícího prášku, vmícháme společně s bílky.

Připravené těsto nalijeme do forem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Velkou bábovku 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Po upečení a vychladnutí vyklopíme a naplníme domácí marmeládou.

Přeji dobrou chuť.

2017-03-06 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství upečete jednu klasickou bábovku, nebo přibližně 12 malých.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI