Ingredience: | |||||
kokosové mléko REAL | 1 plechovka (400g) | zmrzlé banány | 4 ks | vanilkový lusk | 1/2 ks |
kakaový prášek | 2 - 3 lžičky | javorový sirup či med | dle chuti | ||
Zdobení: | |||||
nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda | dle chuti | kakaový prášek Troubelice | dle chuti | čerstvé ovoce | dle chuti |
V létě řeším svačinky velmi snadno a to čerstvou zeleninou, ovocem, prostě co zahrada nabízí. Potřeboval jsem uvolnit místo v mrazáku pro borůvky a zmrzlé banány musely ven. Byla půlnoc a já stál nad zmrzlými banány a říkala si co s nimi. V těchto vedrech k padnutí se ochlazení hodí, a t jsem se nejdřív pustila do přípravy zmrzliny, ale když jsem vzniklou dobrotu ochutnala, rozhodla jsem se i pro pohár. Tato svačinka je strašně snadná a rychlá a zároveň nabízí celou řadu obohacení.
Do tohoto pohárů můžeme přidat, a tím pádem velmi zvýšit jeho výživovou hodnotu, například avokádo, předem namočené kešu ořechy, mandle, nastrouhaného přírodního Šmakouna (jen upozorním, že Šmakoun je vyroben z vaječného bílku, tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu a vegany) a vše společně rozmixovat. Vždy vznikne světlý základ, který můžeme nadále obarvit kakaovým práškem či rozpuštěnou čokoládou na vaření, kterou necháme vychladit a pak přidáme do tmavé části. Je to naprosto luxusní čokoládový dezert, navíc tím získáme vždy novou příchuť.
Tento základ, který jsem připravila, se hodí nejen na dezert, ale i zmrzlinu či krém. Pro přípravu krému stačí přidat rozpuštěné vychlazené kakaové máslo. Prostě vše musí mít stejnou teplotu, dát zachladit před plněním do lednice a je hotovo. Snadný, rychlý krém.
A co budeme potřebovat k přípravě tohoto dezertu? Banány dáme zamrazit, využívám této možnosti vždy, když vidím, že banány nestihnu zužitkovat. Když potřebuji, vyndám, nechám chvíli povolit, oloupu, nakrájím na menší kousky, přidám kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu. Nešetřete na sobě a zkuste sehnat 80% kokosové mléko, které prostě nemá chybu a je složené pouze z kokosové dužiny a vody, žádná zahušťovadla a jiné zbytečnosti.
Přidáme vanilku z vanilkového lusku, případně vanilkové aroma, například Grešík. Bohužel v létě je vanilka velmi drahá, já si vždy v zimě udělám zásobu.
Vše společně rozmixujeme dohladka s pomocí tyčového mixéru. Rozdělíme si krém na dvě části, jednu část ponecháme světlou a druhou obarvíme kakaovým práškem. Stačí již jen naplnit do pohárů a nazdobit čerstvým ovocem a nebo posypat kakaovým práškem a nastrouhanou čokoládou.
A dáme pořádně vychladit do lednice, přeji příjemné mlsání.
Výhodou zmrzlého banánu je, že dále nehnědne a krém pak není šedivý, dezert jsem měla přes noc v lednici a krém barvu nezměnil.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI