Vanilkový pudink patří mezi recepty, které prostě patří k dětství. Vařily jsme ho s mamuškou v hrnci s dvojitým dnem, vždycky strašně dlouho trvalo, než se ohřálo mléko, pak se tam nalil pudink z prášku rozmíchaný v části mléka a zas se muselo strašně dlouho míchat, než pudink konečně začal bublat a zhoustnul a mohl se nalít do misek s vyskládanými piškoty. V návodu psali "povaříme dvě minuty", ale mě to míchání vždycky připadalo nekonečné. Z hrnce utíkala pára a člověk si krom toho musel dát pozor, aby ho nenaklonil na sebe a nepolil se vařící vodou. A pudinku bylo sice půl litru, ale když se rozlil do čtyřech misek pro všechny členy rodiny, bylo ho v té jedné misce hrozně málo...
Klasický pudink s piškotama jsem neměla už strašně dlouho, nevím proč, přitom takový domácí vanilkový pudink s koka sušenkama nebo kakaovým korpusem vespod a horkým ovocem navrch dělám docela často. Asi jsem moc rozežraná, jak by řekli moji blízcí a milí.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Mléko nebo jeho část můžeme nahradit smetanou, pudink bude mít plnější chuť.
Mezitím si rozmícháme žloutky s trochou mléka (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") a rozšleháme je se škrobem a cukrem. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání
povaříme asi 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Vyjmeme lusk.
Na dno skleniček nadrobíme sušenky nebo korpus, zalijeme pudinkem. Zatímco bude chladnout, nakrájíme švestky na kousky a krátce je podusíme s medem a kořením. Pokud pustí příliš šťávy, zahustíme ji troškou kukuřičného škrobu. Horké ovoce navršíme na pudink.