Vanilkový pudink s kořeněnými švestkami zpět

Ingredience:
mléko500 mlvanilkový lusk1 ksžloutky5 ks
kukuřičný škrob2-3 lžícecukr dle chuti1 lžíce
Na švestkový doprovod:
švestky1 hrstmed1 lžícemuškátový oříšek1 špetka
zázvor1 špetkaskořice1 špetkasušenky / piškot / kakaový korpus1 velká hrst
mléko 500 ml, vanilkový lusk 1 ks, žloutky 5 ks, kukuřičný škrob 2-3 lžíce, cukr dle chuti 1 lžíce, švestky 1 hrst, med 1 lžíce, muškátový oříšek 1 špetka, zázvor 1 špetka, skořice 1 špetka, sušenky / piškot / kakaový korpus 1 velká hrst

Příprava

Klasický pudink s piškotama jsem neměla už strašně dlouho, nevím proč, přitom takový domácí vanilkový pudink s koka sušenkama nebo kakaovým korpusem vespod a horkým ovocem navrch dělám docela často. Asi jsem moc rozežraná, jak by řekli moji blízcí a milí.

Vanilkový pudink patří mezi recepty, které prostě patří k dětství. Vařily jsme ho s mamuškou v hrnci s dvojitým dnem, vždycky strašně dlouho trvalo, než se ohřálo mléko, pak se tam nalil pudink z prášku rozmíchaný v části mléka a zas se muselo strašně dlouho míchat, než pudink konečně začal bublat a zhoustnul a mohl se nalít do misek s vyskládanými piškoty. V návodu psali "povaříme dvě minuty", ale mě to míchání vždycky připadalo nekonečné. Z hrnce utíkala pára a člověk si krom toho musel dát pozor, aby ho nenaklonil na sebe a nepolil se vařící vodou. A pudinku bylo sice půl litru, ale když se rozlil do čtyřech misek pro všechny členy rodiny, bylo ho v té jedné misce hrozně málo... 

Klasický pudink s piškotama jsem neměla už strašně dlouho, nevím proč, přitom takový domácí vanilkový pudink s koka sušenkama nebo kakaovým korpusem vespod a horkým ovocem navrch dělám docela často. Asi jsem moc rozežraná, jak by řekli moji blízcí a milí.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Mléko nebo jeho část můžeme nahradit smetanou, pudink bude mít plnější chuť.

Mezitím si rozmícháme žloutky s trochou mléka (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") a rozšleháme je se škrobem a cukrem. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Vyjmeme lusk.

Na dno skleniček nadrobíme sušenky nebo korpus, zalijeme pudinkem. Zatímco bude chladnout, nakrájíme švestky na kousky a krátce je podusíme s medem a kořením. Pokud pustí příliš šťávy, zahustíme ji troškou kukuřičného škrobu. Horké ovoce navršíme na pudink.
2016-06-14 Dezerty

Poznámka

Žloutků můžete dát i méně, každopádně je to skvělé využití, když děláte třeba makronky. Nebo naopak příležitost, jak poté spotřebovat zbylé bílky... upéct makronky. A bílky se dají i zamrazit a použít později (vyzkoušeno).

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI