Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | cukr | 120 g | mléko | 100 ml |
droždí | 1 kostka | cukr | 1 lžička | sůl | špetka |
vanilkový cukr (vanilínový) | 1/2 ks | vejce | 1 ks | žloutek | 2 ks |
smetana 33% | 250 ml | citronová kůra | dle chuti | rozinky | dle chuti |
na pomazání | 2 žloutky |
Také děláte "zkouškovou vánočku"? Přeci jen po roce... Každý rok si musím nejprve udělat tu "zkouškovou vánočku" na začátku Adventu. A pak ještě druhou těsně před Štědrým dnem. Jak to máte u vás?
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. V míse nejdříve vyšleháme smetanu s cukrem, vejcem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl a vykynutý kvásek. Po částech přimícháváme mouku a rozinky. Nejprve pracujeme měchačkou a pak těsto dobře prohněteme na vále. Vrátíme těsto do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto znovu prohněteme a rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých si vyválíme jednotlivé prameny. Spodní patro upleteme ze 4 pramenů a přendáme na plech s pečicím papírem, kraje podhrneme a střed promáčkneme. Druhé patro pleteme klasicky jako cop ze 3 pramenů a zase promáčkneme. Vrchní část jsou dva stočené prameny, jejich konce podhrneme pod spodní část. Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme mandlemi. Do každého horního záhybu zapíchneme špejle, aby vánočka „nesjela“. Pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 170°C.
Kvásek uděláme tak, že dáme mléko a cukr do hrnce na sporák a mícháme prstem (abychom ohlídali teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavíme ho ze sporáku, nadrobíme do něj droždí a počkáme, až vzejde - na mléce se udělá béžová "peřina" a mléko již není vidět.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI