Vánočka s naloženými rozinkami (náš rodinný recept) zpět

Ingredience:
polohrubá mouka750 gsůl1 lžičkamoučkový cukr120 g
rozpuštěné máslo150 gžloutky2 ksnaložené rozinky v Božkov mandle (aspoň 2 hodiny)2 lžíce
vlažné mlékocca 200 mlnasekané mandle2 lžícerozšlehané vejce na potření
Kvásek:
vlažné mléko100 mltřtinový cukr1 lžícekvasnice (cca 3/4 kostky)2 dkg
polohrubá mouka 750 g, sůl 1 lžička, moučkový cukr 120 g, rozpuštěné máslo 150 g, žloutky 2 ks, naložené rozinky v Božkov mandle (aspoň 2 hodiny) 2 lžíce, vlažné mléko cca 200 ml, nasekané mandle 2 lžíce, rozšlehané vejce na potření, vlažné mléko 100 ml, třtinový cukr 1 lžíce, kvasnice (cca 3/4 kostky) 2 dkg

Příprava

Moji milí, dneska se s vámi podělím o náš rodinný recept, který jsme s mamkou našly na ušmudlaném papíru, který měl otrhané kraje a ležel vzadu naší knihy s recepty. Je na něm prostě krásně vidět, že ho máme doma už velmi dlouho.

1. Jako první věc si ve vyšší sklenici rozmícháme ingredience na kvásek a dáme ho na topení. Dávejte si pozor na to, aby vám kvásek nepřetekl, poměrně rychle vám v teple vzejde. 

2. Do velké mísy si nasypeme odváženou mouku, sůl, nalijeme vlažné mléko, kvásek a promícháme.

3. Přidáme žloutky, máslo a naloženo rozinky v mandlovém Božkovu. 

4. Vypracujeme vláčné, pružné a nadýchané těsto, které necháme cca 1 - 2 hodiny kynout opět nejlépe u topení. Těsto zlehka pomoučněte a přikryjte utěrkou.

5. Až bude těsto vykynuté, rozdělte si těsto na 9 stejných kousků. 4 kousky budete potřebovat na základ, 3 na střed a 2 na vrch vánočky.

6. Poté postupně upleťte jednotlivé díly vánočky. Já jsem pletla podle tohoto videaPři sestavování vánočky nezapomeňte copy potřít rozšlehaným vajíčkem, aby vám jednotlivé copy krásně držely pohromadě. 

7. Hotovou vánočku posypte nasekanými mandlemi. 

8. Vánočku pečeme na 160 stupňů cca 30 minut, dokud nebude krásně zlatavá a mandličky na ní krásně opečené.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-12-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI