Ingredience: | |||||
žloutek | 4 ks | bílek | 6 ks | moučkový cukr + 1 vanilkový | 140 g |
tuk (máslo, Hera,Stella, ne Omega!) | 60 g | pomleté ořechy (vlašské či lískové) | 100 g | strouhanka (jemně mletá) | 80 g |
bílé víno | 1 dcl | co zbylo z pečení (mandle, kandované ovoce, čokopoleva, drobky a odkrojky cukroví) tohle ale není nezbytně nutné | dle potřeby |
Recept od prababičky, který se dědí po generace a Vánoce bez něj by nebyly Vánocemi....
Žloutky, oba cukry a tuk ušleháme do husté, bílé pěny.
Přidáme ořechy, strouhanku, kterou jsme "pokropili" vínem tak, aby byla vlhká. Pokud máme, dáme i ty zbytky z pečení.
Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Formu vymažeme (nejlépe sádlem), vysypeme kokosem nebo strouhankou a těsto vpravíme do formy.
Uzavřeme víko formy, vložíme do vhodné nádoby s pokličkou a ve vroucí vodě (u uzavřené nádobě) vaříme cca 1 hodinu.
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, někdy to jde dost špatně. Je nutné opravdu POŘÁDNĚ vymazat a vysypat formu.
Zdobíme pevně ušlehanou šlehačkou (nejlíp drží "fasonu" Rama cremefine na šlehání), kterou můžeme osladit vanilkovým cukrem, no a na šlehačku, jak kdo chce: čokoposyp, hoblinky nebo poprášit kakaovým práškem. Fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI