Vánoční štola z Vysočiny zpět

Ingredience:
výběrová polohrubá mouka300 gmouka Zlatka100 gkypřící prášek1 ks
cukr moučka180 gvanilkový cukr1 ksměkký tvaroh1 ks
máslo150 gHera nebo Zlatá Haná50 gvejce2 ks
sůl špetkarum dle chuti rozinky hrstička
brusinky hrstičkanasekané ořechy/mandle hrstičkakandované ovoce hrstička
výběrová polohrubá mouka 300 g, mouka Zlatka 100 g, kypřící prášek 1 ks, cukr moučka 180 g, vanilkový cukr 1 ks, měkký tvaroh 1 ks, máslo 150 g, Hera nebo Zlatá Haná 50 g, vejce 2 ks, sůl špetka, rum dle chuti , rozinky hrstička, brusinky hrstička, nasekané ořechy/mandle hrstička, kandované ovoce hrstička

Příprava

Štola je výborná, vláčná a já můžu jen poděkovat kamarádce Janince za inspiraci.

Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk a rum. Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C.

Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě pocukrujeme,
chvilku počkáme a vyklopím. To samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany.

2014-11-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI