Veganský dort s ovocem zpět

Korpus:
polohrubá celozrnná mouka3 hrnkysušená třtinová šťáva1,5 hrnkurostlinný olej1/2 hrnku
sojový kysaný nápoj700 mljedlá soda1 lžičkaprášek do pečiva bez fosfátů1 balíček
kakao dle potřeby
Náplň:
marmeláda dle chutijahodový puding2 balíčkyrostlinné mléko750 ml
vanilkový extrakt1 lžičkajá dávám marmeládu, tak již dál nesladím oslaďte dle vlastních chutí
Na ozdobu:
čerstvé ovoce dle chutiagar (připravený dle návodu na sáčku)
polohrubá celozrnná mouka 3 hrnky, sušená třtinová šťáva 1,5 hrnku, rostlinný olej 1/2 hrnku, sojový kysaný nápoj 700 ml, jedlá soda 1 lžička, prášek do pečiva bez fosfátů 1 balíček, kakao dle potřeby, marmeláda dle chuti, jahodový puding 2 balíčky, rostlinné mléko 750 ml, vanilkový extrakt 1 lžička, já dávám marmeládu, tak již dál nesladím oslaďte dle vlastních chutí, čerstvé ovoce dle chuti, agar (připravený dle návodu na sáčku)

Příprava

Tento týden jsme s manželem oslavili dvouleté výročí svatby a proto jsem se rozhodla mu upéct dort. Jak jinak než veganský. Dortů jsem napekla desítky, ale veganský jsem ještě nepekla, tak to pro mě byla celkem výzva a proto jsem recept zapojila i do roční výzvy 52.

Nemám ráda těžké máslové dorty s marcipánem a dalšími vymoženostmi, raději si vždy dám nadýchaný korpus s nějakým "šlehačkovým", jemným krémem. Jaké dorty máte nejraději vy? Případně máte tip na nějaký ten NEJ? Pokud ano, budu ráda, když mi vložíte odkaz do komentářů. 

Suroviny na korpus dejte do misky a vyšlehejte šlehačem. Poté přelijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 30 - 40 minut. To, zda korpus je či není upečený poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud je špejle po vytažení suchá, korpus je upečený, pokud je špejle od těsta, nechte ještě chvíli péci.
 
Jakmile korpus vychladne, rozřízněte jej vodorovně na dvě části a spodní část potřete marmeládou. Před potřením marmeládou můžete ještě korpus pokapat rumem. Mezitím si uvařte puding, který si doslaďte dle chutí. Doporučuji použít opět třtinovou šťávu nebo neutrální sirup, např. rýžový. 
Polovinu vychladlého pudingu dejte na spodní část dortu a přiklopte horní částí. Zbytkem pudingu potřete vršek dortu. Dejte důkladně zatuhnout do lednice. Ideálně alespoň na 2 - 3 hodiny.
 
Poté si očistěte a nakrájejte ovoce, které nechte pořádně okapat. Podle návodu si připravte agar. 
Ovoce naskládejte na dort a zalijte agarem. Opět dejte alespoň na 2 hodiny zatuhnout do lednice, ale spíše doporučuji dát tuhnout přes noc, dort se krásně rozleží a navlhne a je pak úžasný.
 
Tip: Pokud máte rádi "máslovější" krémy, můžete do pudingu zašlehat 100g Bio Alsanu. Pro odpůrce palmového oleje však stačí i tato pudingová verze :-) bez Alsanu :-).

Pozn.: Pokud máte rádi opravdu sladké dorty, tak doporučuji dát do těsta 2 hrnky sušené šťávy a do krému alespoň 4 lžíce. V podobě v jaké ho upečete podle receptu bude vhodný už i pro malé děti zhruba od 2 let. 
2015-04-20 Dezerty

Poznámka

Suroviny na formu o průměru 26 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI