Ingredience: | |||||
vejce | 5 ks | špaldová mouka hladká | 300 g | máslo, Alsan Bio, Ghí | 130 g |
panela či jiné sladidlo | 150 g | med | 3 lžíce | střední mrkev | 1 ks |
vlašské ořechy | 2 - 3 hrsti | kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 ks | mléko | 1 hrnek (200 - 250ml) |
Velikonoce se prostě bez beránka neobejdou, a tak i my jsme si jednoho udělali. Náš malý pořád chodil a prosil "Maminko, pojď, uděláme beránka". Těm kukadlům se prostě říct ne nedá. A tak jsme spáchali jednu z našich nejoblíbenějších variant těsta.
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Lépe se našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny. Postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemícháme, a nebo vmícháme již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo.
A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta najemno nastrouhanou mrkev (lehce vymačkáme šťávu před přidáním) a nakonec našlehané bílky.
Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Já měla silikonovou, tudíž jsem měla o práci méně. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí.
Necháme vychladnout.
Beránka jsem dělala do formy - vnitřní rozměry, forma 28 cm délka, šířka v nejširším bodě přes hlavu 14 cm, hloubka 9 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI