Ingredience: | |||||
droždí | 30 g | mléko | 150 ml | cukr krupice | 100 g |
polohrubá mouka | 500 g | rozpuštěné máslo | 100 g | žloutek do těsta | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 ks | sůl | špetka | rozinky | 50 g |
citronová kůra | dle chuti | rum | 1 malý panák | mandle a rozinky | na ozdobu |
žloutek na potření | 2 ks |
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazené medem (ještě horké se po vytažení z trouby potíraly medem). Říká se, že kdo sní Jidáše na Zelný čtvrtek, bude se těšit pevnému zdraví. Zavinutý tvar Jidášů symbolizuje plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara. A na jaře ptáčci zpívají a sedávají na rozkvetlých stromech, tak tady jsou ti moji ptáčci.
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).
Mazanec, neboli bochánek vytvarujeme na pomoučněném vále z vykynutého těsta, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 15 minut ještě vykynout. Poté mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem, nůžkami nastřihneme do kříže (cca 1cm x 1cm) a posypeme mandlemi. Bochánek pečeme v předehřáté troubě na 200 °C stupňů asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C stupňů a dopékáme pomalu asi 30 minut.
Recept lze využít i na kynutý máslový mazanec, kde rozinky vmícháme do těsta.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI