Ingredience: | |||||
vlažná smetana na vaření | 250 ml | droždí | 20 g | hladká mouka | 500 g |
cukr krystal | 100 g | sůl | 1 špetka | rozpuštěné máslo | 100 g |
kůra z citronu | 1/2 ks | vanilkový extrakt | 1 lžička | žloutky | 2 ks |
vejce na potření | 1 ks | ;smetana na potření | 2 lžíce | rozpuštěné máslo | 20 g |
med | 3 lžíce |
Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek. Na Zeleném čtvrtku přitom zřejmě není nic zeleného, název zkomolili už v němčině, původně se mu říkalo Lkavý čtvrtek (Greindonnerstag -> Gründonnerstag). A bylo nad čím lkát a naříkat. V ten den byl Ježíš zrazen Jidášem Iškariotským a poté zajat a nakonec i souzen, odsouzen a ukřižován. Na připomínku té zrady se pečou jidáše (nebo taky jidášky). Sladké pečivo, které svým tvarem připomíná provaz - oprátku, na které se Jidáš oběsil. Během pečení se ale nemusíte nechat svázat jen jedním tvarem, klidně si jidáše umotejte do uzlíků, šneků či esíček.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI