Velikonoční máslové sušenky zpět

Ingredience:
hladká mouka390 gsůl1/2 lžičkyjedlá soda1 lžička
změklé máslo227 gcukr krystal200 gvejce2 ks
vanilkové esence2 lžičky
hladká mouka 390 g, sůl 1/2 lžičky, jedlá soda 1 lžička, změklé máslo 227 g, cukr krystal 200 g, vejce 2 ks, vanilkové esence 2 lžičky

Příprava

Tyhle sušenky se v originále jmenují "sugar cookies", čili cukrové sušenky. Pro mne jsou ale hlavně máslové a vanilkově voňavé. V puse lehce křupnou a pak už se vám ta máslová chuť pomalu rozplývá na jazyku. Výborné jsou jen tak samotné, s bílkovou polevou nebo jako tady, jarní a velikonoční, s fondánem.

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabyde. Postupně přidáme vajíčka a vanilkovou esenci. Šlehací metlu vyměníme za K-metlu a vmícháme mouku, sůl a jedlou sodu. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. 

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat. Případně můžeme polovinu těsta zamrazit na později.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat - chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout.

Fondán obarvíme gelovými barvami, rozválíme na tenko (podsypáváme moučkovým cukrem) a vykrojíme stejné tvary jako u sušenek. Sušenky lehce potřeme vodou, přitiskneme fondán a uhladíme. Dozdobíme drobnými kytičkami a cukrovými perličkami.


Sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, asi 5-7 dní.

2021-02-28 Dezerty

Poznámka

Pro mne nejlepší recept jsem našla na výborném blogu www.joyofbaking.com, až na pár drobností v postupu jsem neměnila nic. Joy uvádí, že ingredience vystačí na 36 sušenek, mně se jich daří vykrájet 100, těsto ovšem nevyvaluji na 1 cm, ale zhruba na půl.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI