Kvásek uděláme tak, že dáme mléko a cukr do hrnce na sporák a mícháme prstem (abychom ohlídali teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavíme ho ze sporáku, nadrobíme do něj droždí a počkáme, až kvásek vzejde - na mléce se udělá béžová "peřina" a mléko již není vidět.
V míse promícháme sypké ingredience, přidáme citrónovou kůru, smetanu, 1 vejce a 2 žloutky, vykynutý kvásek (peřinu a trochu mléka, v případě potřeby mléko z kvásku ještě přilijeme) a nakonec rozinky. Nejprve pracujeme měchačkou a pak těsto dobře prohněteme na vále. Vrátíme těsto do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí, těsto na vále ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Před vytažením z trouby zkusíme, zda je upečený bochánek špejlí.
NEKYNUTÝ TVAROHOVÝ MAZANEC (BOCHÁNEK)
Tento jednoduchý bochánek mohu vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a „nepráší se od pusy“.
Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citrónovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme hrozinky předem namočené v rumu.
Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.
Pečeme na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.
Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.