Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 1 kg | máslo (rozpuštěné, zchladlé) | 250 g | cukr krupice | 250 g |
droždí (1 kostka) | 42 g | vlažné mléko | 150 ml | žloutek + 1 celé vejce | 3 ks |
loupané mandle | 100 g | rozinky, minimum 2 hrsti | dle chuti | šťáva a kůra z citronu | 1 ks |
Recepty na mazance jsou odlišné v každé rodině, ale základ je většinou podobný. Já jsem zkusila v tomto receptu opět trochu změnu - použila jsem třtinový cukr místo normálního a asi to není úplně šťastná volba, protože chuť je trochu karamelová a sladší, ale také to asi bude otázka zvyku.
Tento "náš" mazanec je kynutý, ale je spousta receptů na nekynuté varianty, jejichž příprava je rychlejší. Ať už se pustíte do jakéhokoliv, přeju vám, ať se povede! Krásné Velikonoce!
Připravte si kvásek, do mléka rozdrobte droždí a zasypte 1 lžící cukru, nechejte na teplém místě vzejít kvásek, cca 10 minut. Zapracujte si těsto, mouku přesejte a přidejte cukr, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru a nakonec kvásek. Těsto by mělo být tužší a hezky spojené. Vytvarujte bochánek a ten nechejte hodinu kynout na teplém místě. Po hodině kynutí zapracujte do těsta rozinky a část nasekaných mandlí. Nechejte opět hodinu kynout. Před koncem druhého kynutí předehřejte troubu na 200 st. Těsto rozdělte na dva bochánky a ty pomažte rozšlehaným vejcem, můžete je ozdobit zbývajícími mandlemi. Dejte péct, zakryjte alobalem. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 st. a pečte ještě cca 45 minut. Poté je vyndejte a potřete směsí ze 3 lžic vody, kapky citronové šťávy a 1 lžičky cukru moučka. Vraťte na pár minut do trouby a poté vyjměte. Až zcela vychladnou, posypete moučkovým cukrem.
Suroviny na 2 mazance.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI